Suomen kielitieteen olympialaiset ja Online Olympiad in Linguistics

Kielitieteen olympialaiset ovat taas täällä. Suomen kielitieteen olympialaiset (KiOl) järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa ja Online Olympiad in Linguistics (Onling) viidettä kertaa. Molempiin kilpailuihin voivat osallistua niin lukiolaiset kuin yläastelaiset.

Kielitieteen olympialaiset on tiedekilpailu, jossa pääsee tutustumaan maailman kielten monimuotoisuuteen. Kilpailussa perehdytään erilaisten tehtävien kautta muun muassa eri kielten rakenteisiin, kirjoitussysteemeihin ja lukujärjestelmiin. Tästä huolimatta kilpailussa menestyminen ei vaadi minkäänlaisia esitietoja, vaan kaikki tarvittava tieto löytyy itse tehtävistä. Täten tehtävät ovat ratkaistavissa puhtaalla loogisella päättelyllä.

Mikäli olet siis kiinnostunut kielistä tai loogisista pähkinöistä, kannattaa kielitieteen olympialaisiin ehdottomasti osallistua. Kilpailuja odotellessa tehtävätyyppeihin voi tutustua täältä: blogs.helsinki.fi/kielitieteen-olympialaiset/millaisia-kilpailutehtavat-ovat.

Suomen kielitieteen olympialaisten alkukilpailu järjestetään tänä vuonna la-su 18.–19.2. verkossa. Tehtäviä on siis aikaa ratkoa koko viikonloppu. Alkukilpailun parhaat kutsutaan Helsingin yliopistolle loppukilpailuun. Loppukilpailun neljä parasta pääsevät edustamaan Suomea kansainvälisissä kielitieteen olympialaisissa, jotka tänä vuonna järjestetään Bulgarian vuoristokylä Banskossa. Ilmoittautumislinkki ja lisätietoa kilpailusta löytyvät täältä:blogs.helsinki.fi/kielitieteen-olympialaiset/miten-voi-osallistua.

Online Olympiad in Linguistics järjestetään tänä vuonna sunnuntaina 12.2. ja on täten aivan oiva mahdollisuus harjoitella Suomen kilpailuja varten. Kyseessä on kansainvälinen, kaikille avoin kilpailu, jossa on kaksi sarjaa: toisen asteen opiskelijoille ja jo valmistuneille. Kilpailun kansainvälisyyttä ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä suomalaiset ovat aikaisempina vuosina menestyneet kilpailussa erittäin hyvin. Sitä paitsi kilpailutehtävät ovat tänä vuonna ensi kertaa saatavilla myös suomeksi. Ilmoittautumislinkki ja lisätietoa kilpailusta löytyvät kilpailun sivuilta: onling.org/contests/student-2023.

 

Eppu Leinonen 3E

(Otsikon kuva: blogs.helsinki.fi/kielitieteen-olympialaiset)