Kouluun liittyviä urheiluseuroja

Torpan Pojat, ToPo

Vuonna 1932 Munkkiniemeen perustettiin ensimmäinen rekisteröity urheiluseura, joka liittyi SVUL:n alaisuuteen. Se sai nimekseen Munkkiniemen Urheilu-Veikot. Torpan Pojat -nimi tuli käyttöön vuonna 1948, kun kaksi silloista munkkalaisseuraa, Munkkiniemen Urheilu-Veikot ja Munkkiniemen Voimailijat (perustettu 1945) liittyivät yhteen.

Torpan Pojat aloitti käytännössä Munkkiniemen yhteiskoulun urheiluseurana. Vuosina 1946 – 48 koululla puhkesi nimittäin koripalloinnostus paljolti koulun silloisen liikunnanopettajan Pentti ”Bubi” Nohynekin innoittamana. Silloisia pelaajia olivat vuosina 1932 – 1937 syntyneet koululaiset – suurimmaksi osaksi juuri Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaat. Näistä nuorukaisista kiteytyi se ydinjoukko, joka nousi Suomen mestaruussarjaan professori Jorma Laineen valmentamana.

Helsingin Sanomat kirjoitti ToPon ja Munkkinimen koripalloelämästä huhtikuussa 2016 seuraavaa:


Kiri-Pojat, KiPo

Munkkiniemeläisistä koripallojunioreista oli 1940-luvulla kiinnostunut kaksi seuraa: ToPo ja Kiri-Pojat eli KiPo. Pentti ”Bubi” Nohynek oli alkujaan KiPon pelaajia. 1950-luvun lopulla KiPo putosi SM-sarjasta, ja Nohynekistä tuli Munkkiniemen yhteiskoulun liikunnanopettaja.

Vuonna 1968 seurat yhtyivät, ja tällöin Pentti Nohynekkin siirtyi ToPoon ja koulun kanssa tehtävä seurayhteistyö lisääntyi ja tiivistyi entisestään.

Lähteet:

Munkkiniemen Amerikkalaisen Jalkapallon Seura, MAJS, Munkka, Munkkiniemi Colts, Espoo Colts

Munkkiniemessä aloitettiin amerikkalaisen jalkapallon peluu nimellä MAJS eli Munkkiniemen Amerikkalaisen Jalkapallon Seura tai tutummin Munkka: Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaat pelasivat Suomen ensimmäisen amerikkalaisen jalkapallon ottelun Tapiolan Yhteiskoulua vastaan vuonna 1976.

Myöhemmin perustettiin amerikkalaisen jalkapallon seura Munkka, joka osallistui vuonna 1980 ensimmäiseen Vaahteraliigan kauteen. Munkka sai myöhemmin lisänimen Colts. Seura voitti Suomen mestaruuden 1981 ja 1989 ja saavutti hopeaa 1980, 1982 ja 1988. Vuonna 1991 seura muutti Espooseen parempien toimintaedellytysten perässä ja muutti nimekseen Espoo Colts. Espoo Colts toimi vuosina 1979–1996.

Lähteet:

FC Frisco

FC Frisco on noin 1980-luvulla toiminut munkkalainen juniorijalkapallojoukkue. Arno Tanner, joka pelasi FC Friscon riveissä, muistelee peliaikaansa seuraavasti:

”Seuran nimi tuli Frisco-limonadista, jota muistaakseni mainostimme valkoisissa pelipaidoissamme. Seuralla oli junioritoimintaa F-B –tasoilla: pelasimme erilaisissa piirisarjoissa, muun muassa talvisarjoissa ja Helsinki Cupissa. Valmentajina toimi muun muassa Oskari Arhinmäki. Useimmiten harjoittelimme Palokunnan kentällä tai Saharassa. Silloin tällöin jopa voitimmekin otteluita, mutta usein hävittiin; pahimpana vastustajana meillä oli Käpylän Pallo. Tasaisempia pelejä käytiin esimerkiksi Ponnistusta, Viikinkejä ja PPV:tä (Pajamäen Pallo-Veikot) vastaan. Pitäjänmäen Tarmo eli PiTa usein voitettiin. Sen muistan vieläkin, kun Oskari (Ode) heitti minulle aina kannustushuudon ”Arno iskee faieria”, kun futiskenkäni oli merkkiä ”Fire”…”

Abi-lehti 1980