Kari Haklin valokuvia

Valokuvaaja Kari Hakli (s. 1940, Munkkiniemen yhteiskoulun yo 1961) on valokuvaaja, joka on työskennellyt muun muassa Uudessa Suomessa, Suomen rakennustaiteen museossa, Helsingin kaupunginmuseossa, Kansallisteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisoopperassa sekä toiminut valokuvauksen opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on pitänyt useita näyttelyitä ja julkaissut valokuvateoksia.

Kari Hakli lahjoitti vanhalle koululleen, Munkkiniemen yhteiskoululle, valokuviaan keväällä 2022. Huhtikuun 11. päivä, käydessään koululla koulutoverinsa Pertti Honkalan kanssa, Hakli kertoi itsestään enemmän.

Kari Hakli oli perustamassa kouluaikanaan koulun valokuvakerhoa, Fotogeniciä. Tuohon aikaan valokuvauksesta innostunutta joukkoa riitti, ja kerhon kanssa käytiin jopa Tukholmassa opinto- ja kuvausmatkalla. ”Ja kauniille naisille, niille minulla on aina ollut silmää,” Hakli naurahtaa kuvista keskustellessamme.

Munkan jälkeen Hakli opiskeli Helsingin yliopistossa estetiikkaa, taidehistoriaa ja arkeologiaa ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1966:

”Osallistuin Uuden Suomen kevätaiheiseen kuvakilpailuun ”Brennari”-kuvalla vuonna 1958. Se ei voittanut ja siihen kohdistettiin myös kritiikkiä, mutta kuva julkaistiin ja sain sen kautta töitä lehdestä. Ja opinnot jäivät sitten kandivaiheeseen, kun valokuvaus vei mukanaan,” Hakli kertoo ja opastaa samalla hyvän kuvan saloihin: ”Paras kuva on silmänräpäyksessä havaittu ja laukaistu.”

Arkkitehtuurivalokuvaus johti sittemmin myös teatteritalojen sisäpuolelle. Isoja paljastuksia suurista taiteilijoista ammattilainen ei tietenkään kerro, mutta suostuu kysyttäessä kertomaan: ”Tauno Palo oli ihastuttava.” Ja toisaalta: Ansa Ikonen oli hyvin tarkka julkisuuskuvastaan.

Kari Hakli kertoi, että alussa valokuvaus oli paljolti käsityöläisyyttä filmeineen ja pimiöineen, ja että hän lähti digikelkkaan mukaan verraten myöhään. Mutta yhä vielä hän kulkee kamera aika mukanaan: ”Kuvaan havaintoja”.

Teksti & kuva: Kaisa Nummenpää

Kari Haklin kuvia Helsingin kaupunginmuseon kuvapalvelussa: www.helsinkikuvia.fi/search/?search=hakli

Kari Haklin haastattelu Helsingin Sanomissa 28.11.2016: www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004884991.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvat: Kari Hakli