Munkassa soi
Munkkiniemen yhteiskoulussa on aina musisoitu paljon – soitettu ja laulettu, yksin ja yhdessä. Koulun juhlasali on toiminut estradina myös muille kuin koulun omille oppilaille ja opiskelijoille. Juhlasalimme on valmistunut vuonna 1957. Perimätieto kertoo, että salissa olisi aikoinaan tehty niin suoria radiolähetyksiä (muun muassa Markus-setä-lähetyksiä) kuin nauhoituksia (esimerkiksi Radion sinfoniaorkesterin).
Ylen arkistoista selviää, että koulun juhlasalista on radioitu myös UMO:n jazzkonsertteja (äänityspäivinä ainakin 30.10.1979 ja 19.2.1980). Munkkiniemen yhteiskoulun kuoro ja lauluyhtye (Markus Lehtinen, Ilkka Niemi ja Jukka Niemi) ovat välittyneet eetterin kautta radiokuulijoille 21.6.1973.
Juhlasalin perinteinen ja monissa valokuvissa näkyvä ikoninen esirippu on hankittu koululle 1950-luvulla Naistoimikunnan tuella. Koulun historiakirja kertoo diplomaattikunnan rouvien avustamasta lounaasta, jonka tuotto on ollut noin 60 000 markkaa – juuri tällä tuotolla tänäkin päivänä käytössä oleva juhlasalin ruskea verho on hankittu. (Jari Salminen: Munkasta maailmalle – Munkkiniemen yhteiskoulun historia 1938–2013, s. 115.)
Kevyenmusiikin puoleltakin konserttisalihistoriaa löytyy. Koulun omat pojat, Broadcast-yhtye, on konsertoinut Munkan lavalla, ja esimerkiksi Asfalttihippi-elämäkerrassaan (Otava, 2017) Hector kertoo, kuinka hänet löydettiin Munkasta.
”Hectorin soolouran pisti alulle yksi kappale: loppuvuonna 1965 syntynyt Palkkasoturi. Tätä ennen Hector oli soittanut Les Mirages -yhtyeessä, mutta vasta suomenkielinen versio Buffy Sainte-Marien Universal Soldierista avasi tien musiikin ammattilaiseksi.
Tuolloin Scandia-levy-yhtiön toimitusjohtaja Harry Orvomaa oli päättänyt hankkia talliinsa folk-artistin ja päättyi 18-vuotiaaseen Harmaan tarkastettuaan hänen esiintymiskykynsä Munkkiniemen yhteiskoulun konsertissa.” (Helsingin Sanomat, Jussi Lehmusvesi: ”Hindu tulkittiin synonyymiksi hintille” – Hectorin jättihitin sanoitus muuttui kesken levytyksen, sen jälkeen hän asteli suoraan vasemmistotoimittajan virittämään ansaan, 2.11.2017)
Jarkko ja Laura -lauluduon Laura Antikainen muisteli tammikuussa 2018 käydyssä sähköpostikirjeenvaihdossa Hootenanny-klubi-iltoja, joita pidetiin 1960-luvun puolivälistä eteenpäin:
”Ennen kuin meistä Jarkkona ja Laurana tuli ”kuuluisia”, olimme jo pari vuotta laulaneet Helsingissä eri Hootenanny-klubeilla. Niissä esiintyivät silloin mm. Hootenanny Trio (Jussi Joutsenniemi, Keijo Räikkönen ja Pertsa Reponen), Anki (Lindqvist), Hector, Päivi Paunu, Cumulus, Sinikka Sokka triossa Sinkat ja klassisen musiikin säveltäjänä sittemmin tunnetuksi tullut Mikko Heiniö. Ja Jarkko ja Laura! Minulla on kalpea muistikuva, että ainakin joitakin konsertteja oli silloin myös Munkkiniemen yhteiskoululla. Silloin [Munkassa] on ehkä ollut tosiaan isompia konsertteja, koska usein keikat em. klubeilla olivat täysin akustisia ja tilat eivät olleet kovin suuria. Munkan sali on kuitenkin niin iso, että siellä on ollut äänentoisto. Siksikin se on jäänyt mieleen.”
Onkohan Munkassa ollut enemmänkin näitä Hootenanny-klubi-iltoja? Kuvassa Jarkko ja Laura Flooran päivä -konsertissa Munkkiniemen yhteiskoulun juhlasalissa 13.5.2016.
Teinikunnan juhlat elivät kultakautta helsinkiläiskouluissa 1960-luvulla – myös Munkkiniemessä. Rehtorit Jorma Rytkönen ja Päivi Wickström muistelivat pyynnöstämme 12.9.2018, että juhlia järjestettiin tuolloin eri kouluissa, ja ne tuottivat koulujen teinikunnille sievoisesti rahaa. Lopulta nämä ”lauantai-iltamat” paisuivat aivan liian isoiksi: kaikille avoimissa teinitansseissa alkoi olla jo järjestys ja turvallisuus uhattuna, kun väkimäärät paisuivat holtittomiksi. 1970-luvulla disco-iltoja pidettiinkin sitten vain oman koulun väelle.