Rehtorit

Munkkiniemen yhteiskoulun rehtorin ulkoiseksi tunnusmerkiksi ovat tulleet rehtorin käädyt. Käädyt lahjoitti Munkkiniemen yhteiskoulun ystävät ry (Myyry) koulun 50-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1988.

Rehtori Aki Holopainen muistelee, että koulu ei ollut vaikuttanut lainkaan käätyjen hankintaan, vaan niiden lahjoitus tuli täytenä yllätyksenä, jopa silloiselle rehtorille Jorma Rytköselle.

kaadyt1

Käätyjä säilytetään rehtorin huoneen seinällä vitriinissä. Käädyissä on käytetty hopean lisäksi violetteja lasihelmiä koulun tunnusvärin mukaisesti, sekä musta-valko-symboliikkaa munkinkuvineen.

Rehtori käyttää käätyjä kevätjuhlissa ja lakkiaisissa sekä koulun vuosijuhlissa. Myös koulutalon uudisosan vihkiäisissä vuonna 2000 käädyt olivat osa rehtorin puvustusta.

kaadyt4

Juhlava esine on kunnostettu pari kertaa. Juhani Kauppinen on vahvistanut sen koossapitävän siiman Munkkiniemen Kello Oy:ssä. Alfred K –liikkeessä Tehtaankadulla käädyille on tehty perusteellisempi kuntotarkistus ja korjaukset.

Stefan Busck-Nielsen Alfred K / B&N Designilta kertoo käätyjen leimoista seuraavaa:

Leimat ovat vasemmasta oikealta:

Kruunuleima eli tarkastusleima
Vastuu / tekijänleima: Jokela Leena Tmi. (Leima on ollut voimassa 1985-1997)
Pitoisuusleima: 925‰ Hopea
Paikkakuntaleima: Helsinki
Vuosileima: 1988

kaadyt2

Sivuston tiedot rehtoreista ovat pääosin Jari Salmisen kirjasta Munkasta maailmalle – Munkkiniemen yhteiskoulun historia 1938–2013 ja koulun vuosikertomuksista. Rehtorit-sivuston koostamisessa ovat olleet apuna rehtorit Jorma Rytkönen ja Aki Holopainen sekä Yksityiskoulujen Liitto ry:n toimistonhoitaja Siru Vainio.

kaadyt3

Rehtorit-sivusto:
Teksti: Kaisa Nummenpää
Kuvat: Koulun arkisto