Musiikki Munkassa
Munkkiniemen yhteiskoulussa on aina musisoitu paljon – soitettu ja laulettu, yksin ja yhdessä. Munkan kundi -kappaleeseen Munkkiniemen yhteiskoulun pitkäaikaiset äidinkielen ja musiikin opettajat Aarne ”Arska” Salminen (san.) ja Tapio ”Tapsa” Mäkelä (säv.), ovat kiteyttäneet munkkalaisuuden ytimen musiikin muodossa:
(Laulu: Olli Rahkonen, nauhoitettu Munkkiniemen yhteiskoulussa 3.5.2006.)
Uudempaa sukupolvea musiikintekijöinä edustavat Simo Metsikkö ja Reko Hytinantti, abit -18, jotka nousivat Mycci-biisillään hetkeksi jopa Spotifyn Suomen viraalisen eli nopeiten leviävimpien biisien TOP 50 -listan viidenneksi:
www.munkka.fi/simo-metsikko-reko-hytinantti
Rehtorit Jorma Rytkönen ja Päivi Wickström muistelivat pyynnöstämme 12.9.2018 koulun musiikkihistoriaa. He kertoivat, että musiikinopettajana vuosina 1960-1975 toimineen Marja-Leena Joen aikana Munkkiniemen yhteiskoulun musiikkielämässä oli korkeat taiteelliset tavoitteet. Joki luotsasi kunnianhimoisesti niin kamari- kuin oppilaskuoroa. Tapio Mäkelän 1978-2013 aikana suosituksi tulivat erilaiset musikaalit ja oppilaskonsertit, jotka keräsivät paljon väkeä niin lavalle kuin katsomoon. Trio ”Arska & Tapsa & Rainer” on jo legendaarinen: äidinkielenopettaja Aarne Salminen (1955-1994) käsikirjoitti, Rainer Nyholm (tekninen työ, kuvaamataito 1956-1994) lavasti ja Tapio Mäkelä huolehti musiikista – ja yleisö oli myyty. Suurta suosiota koulun tilaisuuksissa sai myös tuntiopettaja (2001-2005) Maija Mäkelän ja Tapio Mäkelän luotsaama Mykiö-kuoro. Nykyisen musiikinopettaja Ville Sumelleksen aikana laajempaa huomiota on herättänyt etenkin mieskuoron esiintyminen ja keväiset Flooran päivä -konsertit.
Munkka on tunnettu etenkin iltama- ja oppilaskonserttiperinteistään:
Vanhoja konsertti- ja musikaalijulisteita löytyy tänäpäivänä kehtystettynä musiikinluokan seinältä. Ja niistä huomaa, että koulun musiikkitilaisuuksista on ollut hyötyä välillä ammatinvalinnan osaltakin, kuten Mikko Leppilampi kertoo Helsingin Sanomien koulutusliitteessä syksyllä 2005:
Flooran päivä -konsertti on konserttimuoto, joko kokoaa perinteisesti lähiseudun toimijat – alakoulut ja musiikkiopiston – yhteen koulun juhlasaliin. Flooran päivä -konsertteja on järjestetty keväästä 2014 alkaen. Keväällä 2018 konsertin teemana oli ”Yhteinen Itämeremme” Viro 100 -juhlavuoden kunniaksi. Konsertissa soittivat ja lauloivat Munkkiniemen yhteiskoulun, Munkkiniemen ja -vuoren ala-asteiden, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ja Länsi-Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Myös Munkkiniemen yhteiskoulun ystävyyskoulu Gustav Adolfi Gümnaasiumin edustajat nähtiin juhlavuoden kunniaksi Munkan lavalla. Yleisö oli juhlan henkeen arvovaltaista: koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi paikalla olivat Viron Suomen suurlähetystön edustajat suurlähettiläs Margus Laidre ja neuvos Pille Toompere.
Joulujuhlissa munkkalaisia on ilahduttanut pitkään juhlan aloittava Maa on niin kaunis -kappale (Bernhard Severin Ingemann 1850. Suom. 1887, Hilja Haahti 1903), jonka ”enkelikuoro” esittää kynttilöiden loisteessa. Koulun musiikinopettaja (1978-2013) Tapio Mäkelä kertoi joulujuhlien alla 2018, että idea tyttökuoroesitykseen tuli alkujaan äidinkielenopettaja Aarne Salmiselta (1955-1994):
– Arska ehdotti enkelikulkuetta ja kynttilöitä. Alusta asti Maa on niin kaunis laulettiin kaksiäänisesti. Ensimmäisen kerran kappale esitettiin tässä muodossa joulujuhlassa 19.12.1980.
Mäkelä muistelee, että vaatetus – valkoiset albat – lainattiin tuolloin seurakunnalta. Koulun omat kaavut ovat noin 25 vuotta vanhoja.
– Ideana oli muodostaa kuoro nimenomaan 7.- ja 8.-luokkalaisista tytöistä. Oli tärkeää ottaa koulun nuorimmat tytöt mukaan juhliin ja saada sen kautta heille esiintymisvarmuutta ja -kokemusta.
Joulujuhlassa 21.12.2018 perinteisen tyttökuoron paikan tulee ottamaan Munkkiniemen yhteiskoulun uusi naiskuoro. Musiikinopettaja Ville Sumelleksen aikana ”enkelikuoron” perinteen jatkajaksi ovat päätyneet lukiolaisopiskelijat.