TIEDOTE SYKSYN 2025 YLIOPPILASTUTKINNOSTA ABITURIENTEILLE

Ylioppilastutkinnon rakenne

Ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi tutkinnon vähimmäisvaatimuksiin vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto. Kokelas voi myös halutessaan suorittaa vieraan kielen kokeen sijasta äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen saamen kielessä.

Ylioppilastutkinnon kokeiden suorittaminen 

Tutkintoon vaadittavat kokeet suoritetaan enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana. Hylätyn kokeen voi uusia kolme kertaa kolmella seuraavalla tutkintokerralla. Jos kokelas tulee hylätyksi jossakin valmistumisen edellyttämässä kokeessa kolmannella tutkintokerralla, tutkinnon suorittaminen voi ulottua kuuteen tutkintokertaan. Tutkintoon voi kuitenkin lisätä uusia kokeita vain ensimmäisen kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jos kokelas on valinnut vaativamman tason kokeen aineessa, jossa on kahden tason mukaisia kokeita, ja saanut koesuorituksesta hylätyn arvosanan, hän voi kokeen uusiessaan vaihtaa sen tason. Tason vaihtaminen edellyttää kuitenkin, että vaadittuihin kokeisiin sisältyy yksi vaativamman tason koe.

Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudel­taan kahden eri tason kokeet. Kokelas saa lukio-opinnoista riippumatta valita, kumman tason mukaiseen kokeeseen hän em. aineissa osallistuu. Kokelaan on kuitenkin suoritettava vaativampi (A-taso) koe vähintään yhdessä mainituista kokeesta. Tutkintoon saa kuulua yksi saman oppiaineen koe.

Saman tutkintokerran aikana voi osallistua vain yhteen pitkään oppimäärään perustuvaan vieraan kielen kokeeseen (esim. englanti, ranska tai saksa). Lyhyeen oppimäärään perustuvia vieraan kielen kokeita voi suorittaa enintään kaksi yhden tutkintokerran aikana. Lyhyelle vieraalle kielelle on varattu yksi koepäivä, mutta jos kokelas suorittaa tämän päivän aikana kaksi lyhyeen oppimäärään perustuvaa koetta, hänellä on aikaa yhteensä kahdeksan tuntia.

Reaaliaineiden kokeet järjestetään kahtena eri päivänä. Kumpanakin päivänä voi osallistua yhteen reaaliaineen kokeeseen.

Kokelas voi halutessaan valita toisen kotimaisen kielen kokeen sijasta äidinkieleltään ruotsin- tai suomenkielisille kokelaille tarkoitetun äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen kyseisessä kielessä.

Sairastuminen, ulkomailla tapahtuva päätoiminen opiskelu tai muun niihin rinnastettava painava syy voi pidentää tutkinnon suorittamista 1–2 tutkintokertaa. Jos kokelaan tutkinnon suorittaminen keskeytyy tällaisesta syystä ja kokelas on estynyt osallistumasta kaikkiin kyseisen tutkintokerran kokeisiin, rehtorin on lähetettävä asiasta kirjallinen hakemus lautakuntaan.

Tutkinnon aloittaminen uudestaan, hylätyn tutkinnon jälkeen tai erillisistä kokeista 

Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta erityisen painavan syyn vuoksi päättää, että kokelas voi tutkinnon ollessa kesken aloittaa tutkinnon suorittamisen alusta.

Tutkinto katsotaan hylätyksi, jos kokelas ei ole suorittanut tutkintoa kolmen tutkintokerran, hylätyn kokeen uusimiseen käytettävien tutkintokertojen ja mahdollisten tutkinnon keskeytymisestä myönnettyjen jatkokausien mukaisessa ajassa. Tutkinnon suorittamisen voi tällöin aloittaa uudelleen. Kokelas voi sisällyttää hylättyyn tutkintoon sisältyneet hyväksytyt kokeet uuteen tutkintoon kolmen vuoden ajan aiemmin suoritetun kokeen hyväksymisestä.

Osallistumisoikeus

Ylioppilastutkintoon kuuluvaan kokeeseen osallistuminen edellyttää, että kokelas on ennen ylioppilaskokeiden alkua opiskellut vähintään asianomaisen lukion oppiaineen pakolliset opintojaksot.

Jos vieraan kielen koe perustuu oppimäärään, jossa ei ole pakollisia opintojaksoja, kokelas voi osallistua kokeeseen opiskeltuaan kolme opintojaksoa (6 opintopistettä).

Tehtävät laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen perusteella, joten on ehdottoman järke­vää opiskella yli minimivaatimusten niitä aineita, jotka aikoo kirjoittaa.

Arvostelu

Ylioppilaskokeet arvostellaan 7-portaisella asteikolla ja vastaavilla pistemäärillä (2–7 p.). Hylätty koe voidaan kompensaatiomenettelyllä todeta hyväksytyksi, jos muiden kokeiden arvosanoista kertyy tarpeeksi kompensaatiopisteitä.

Kokeet arvostellaan alustavasti koulussa. Lopullisen arvostelun toimittavat lautakunnan sensorit.

Tulokset

Ylioppilaskokeiden tulokset ovat luettavissa Wilmassa vuosittain ilmoitettavana ajankohtana. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa päivää edellä mainittua myöhemmin.

Oikaisuvaatimus

Jos epäilet, että arvostelussa on tapahtunut virhe, saat vaatia lautakunnalta asiaan oikaisua. Hakemus on jätettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut mahdollisuus saada arvosteltu koesuoritus nähtäväksesi. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kokelas itse tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja. Oikaisuvaatimus tehdään lautakunnan sähköisessä asiointipalvelussa. Oikaisuvaatimus on maksullinen. Maksu maksetaan sähköisessä asiointipalvelussa oikaisuvaatimuksen lähettämisen yhteydessä. Maksu palautetaan, jos arvosana tai pistemäärä muuttuu oikaisuvaatimuksen johdosta. Tarkemmat ohjeet löydät lautakunnan sivuilta https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-suorittaminen/oikaisuvaatimus

Kokeen uusiminen ja täydentäminen

Hyväksyttyä koetta saa yrittää parantaa uusimalla ilman aikarajoitusta niin monta kertaa kuin haluaa (siis myös hajautuksen aikana). Jos kokeen uusinta tapahtuu ennen ylioppilastutkintotodistuksen saamista, todistukseen merkitään tästä kokeesta saatu parempi arvosana.

Ylioppilastutkintotodistuksen saamisen jälkeen tutkintoa voi täydentää joko kokonaan uusilla aineilla tai myös jo suoritetun oppiaineen eritasoisella kokeella. Täydentämisestä annetaan erillinen todistus.

Hylättyä koetta kokelas saa uusia kolme kertaa kolmen välittömästi seuraavan tutkintokerran yhteydessä. Jos kokelas on hylätty pakollisessa vaativamman tason kokeessa, hän saa hylättyä koetta uusiessaan osallistua saman oppiaineen lyhyemmän oppimäärän kokeeseen. Edellytyksenä tason vaihtamiselle on, että tutkinnon pakollisiin kokeisiin sisältyy vaihdon jälkeenkin yksi pitkän oppimäärän koe.

Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa.

Rekisteriote

Kokelas, joka suorittaa tutkintoaan ajallisesti hajautettuna, voi tilata lautakunnasta itselleen rekisteriotteen, josta ilmenevät hänen siihenastiset suorituksensa.

Ilmoittautuminen

Ohjeet yo-ilmoittautumiseen lähetetään Wilmassa 28.4.2025.

Syksyn 2025 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan viimeistään 16.5.2025 klo 12.00.

Koulu toimittaa opiskelijoiden ilmoittautumistiedot ylioppilastutkintolautakuntaan sähköisessä muodossa.

Ilmoittautuminen ylioppilaskokeisiin on sitova. Kokeesta poisjääminen ilman pätevää syytä tulkitaan käytetyksi yrityskerraksi. Lautakunta voi erityisen painavasta syystä (esim. lääkärintodistus, opiskelu ulkomailla) mitätöidä ilmoittautumisen kokelaan hakemuksen perusteella. Varusmiespalveluun osallistuminen tai opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa eivät ole peruste ilmoittautumisen mitätöimiselle.

Sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, erityisen vaikean elämäntilanteen tai vieraskielisyyden huomioon ottaminen

Lautakunta on uudistanut määräykset sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, erityisen vaikean elämäntilanteen tai vieraskielisyyden huomioon ottamisesta tutkinnossa. Ensisijainen tapa ottaa koesuoritusta heikentävä syy huomioon ylioppilastutkinnossa on myöntää erityisjärjestelyjä koetilanteeseen. Pistekorotus kohdistuu jatkossa ainoastaan niihin kokeisiin, joiden arvosana ilman lisäpisteitä olisi hylätty. Pistekorotuksen hylättyyn kokeeseen voi saada riippumatta siitä, onko erityisjärjestelyitä haettu tai käytetty. Lue lisää lautakunnan verkkosivuilta https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/erityisjarjestelyt

Lukihäiriötutkimukset hoitaa erityisopettaja, muissa tapauksissa ole yhteydessä opinto-ohjaajaan.

Erityisjärjestelyjä on haettava, ennen kuin kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon. Syksyllä tutkintonsa aloittavien lukilausunnot ja erityisjärjestelyhakemukset on toimitettu YTL:ään 15.4.2025. Keväällä 2026 tutkintonsa aloittavien lukilausunnot ja erityisjärjestelyhakemukset on tehtävä 14.11.2025 mennessä.

Kokelaan tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukitodistuksesta eikä erityisjärjestelyistä. Lisätietoja asiasta antavat rehtori ja opinto-ohjaaja.

Maksut

Jos olet oikeutettu oppivelvollisuuslain mukaiseen maksuttomaan koulutukseen, sinulla on oikeus suorittaa maksuttomasti viisi ensimmäistä koetta. Jos saat jostain näistä viidestä kokeesta hylätyn, voit osallistua kyseisen kokeen uusintaan ilman maksua. Jos osallistut samalla tutkintokerralla useampaan kuin viiteen kokeeseen, voit itse valita, mitkä sen tutkintokerran kokeista suoritat maksuttomasti.

Oikeutesi maksuttomiin kokeisiin päättyy, kun saat ylioppilastutkinnon valmiiksi.

Oikeutesi maksuttomiin kokeisiin päättyy sen kalenterivuoden lopussa, jolloin täytät 20 vuotta.

Maksut koskevat

  • yli viisi koetta suorittavia maksuttoman toisen asteen piiriin kuuluvia opiskelijoita
  • korottajia

Koulu laskuttaa opiskelijaa ilmoittautumistietojen perusteella. Opiskelijan on huolellisesti tarkistettava laskuun kirjatut ilmoittautumistiedot ja otettava välittömästi yhteyttä koulun toimistoon, jos laskun tiedoissa epäillään olevan virheitä. Maksut välitetään lyhentämättömänä Ylioppilastutkintolautakunnalle.

Tällä hetkellä voimassa olevan opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksen mukaan maksut ovat seuraavat:

Koekohtainen maksu                          38,00 €
Maksu oikaisuvaatimuksesta            56,00 €

Eräiden aineiden arvostelu lukion päättötodistuksessa suoritusmerkinnällä

Lukion opiskelija voi valita numeroarvostelun sijaan suoritusmerkinnän liikunnassa ja niissä oppiaineissa, joissa opiskelija on suorittanut vain yhden opintojakson sekä korkeintaan kahden opintojakson (4 opintopistettä) laajuisessa valinnaisessa vieraassa kielessä.

Syksyllä 2025 valmistuvien on tehtävä tämä sitova valinta kirjallisesti 7.11.2025 mennessä. Jos opiskelija ei ilmoita asiassa määräajassa tahtoaan, merkitään em. tapauksissa päättötodistukseen numeroarvostelu.

Abiturienttien/ylioppilaiden nimi- ja osoitetietojen luovuttaminen

Koulu luovuttaa abiturienttien/uusien ylioppilaiden nimi- ja osoitetietoja julkaisutarkoituksiin (esim. sanomalehdet ja Spes Patriae -julkaisu). Jos abiturientti haluaa, että häntä koskevia tietoja ei luovuteta em. tarkoituksiin, on asiasta jätettävä kirjallinen ilmoitus rehtorille ensi tilassa.

Aikataulu

  • YO-info 14.8.2025 (käytännön järjestelyt).
  • Kirjoitusaineen pakollisten opintojaksojen oltava suoritettuina 1.9.2025.
  • Lukion oppimäärän (min. 150 opintopistettä) täyttyminen syksyllä 2025 opintonsa päättäville viimeistään 24.10.2025.
  • syksyn 2025 ylioppilaiden lakkiaiset koulun itsenäisyysjuhlassa perjantaina 5.12.2025.

Syksyn 2025 ylioppilaskirjoitukset

ma     15.9.  äidinkieli, lukutaidon koe
ke      17.9.  psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
pe      19.9.  vieras kieli, pitkä oppimäärä
ma     22.9.  toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
ti        23.9.  uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
to       25.9.  matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
pe      26.9   äidinkieli, kirjoitustaidon koe, suomi toisena kielenä
ma     29.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Rehtori

Lisätietoja:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-suorittaminen/tietoa-kokelaalle

 

YO-info 28.4.2025