Kirjailijat

Koulun kirjastoon on kerätty muotokuvia kouluamme käyneistä, sittemmin kaunokirjallisuuden saralla ansioituneista henkilöistä. Munkkalaiskirjailijat edustavat kirjallisuutta laajalla skaalalla runoudesta proosaan, nuortenkirjallisuudesta taide- ja kuvakirjoihin. Mahtuvatpa mukaan vielä luokkatoverit, jotka ovat olleet koulussa samalla luokalla – ja sittemmin heidät molemmat on palkittu Finlandia-palkinnolla!

Jos joku kirjailija on vielä jäänyt joukosta, ottaisimme mielellämme vastaan tiedon asiasta. Yhteyttä voi ottaa koulun informaatikkoon.

 

Kouluamme ovat käyneet seuraavat kirjailijat:

 

Olli Hakkarainen
(1941-1998)

”Olen kirjoittanut monille kohderyhmille: seikkailujännäreitä ahmimisikäisille, viime vuosina ihmissuhdekirjoja (tosin tässä vaiheessa vain kaksi) murrosikäisille, pari runokirjaa aikuisille, samoin kolme jännäriä aikuisille ja useita veneilyn tietokirjoja. Aiheet olen poiminut muunneltuina elävästä elämästä, samoin monissa kirjojeni päähenkilöissä on piirteitä elävistä ihmisistä. Yksi tärkeä päähenkilö on rakastamani meri: se on läsnä kaikkialla ja jossain muodossa kaikissa kirjoissani. Omista kirjoistani kenties ihan ensimmäinen eli 1967 ilmestynyt Sukeltajasaari on läheisin ja rakkain: voi sitä luomisen iloa talvella 1966-67!”

Lähde: www.nuorisokirjailijat.fi/main.php?s=k&k=37

 

Elina Halttunen
(1952)

”Dramaturgi ja käsikirjoittaja, teatteriperheen kasvatti. Hän on työskennellyt teatterissa ja tv:ssä, näytellyt, tehnyt sovituksia, käännöksiä ja dramatisointeja, kirjoittanut useita menestyssarjoja televisioon sekä elokuvakäsikirjoitukset elokuviin Lupaus (2005) ja Päätalo (2008).

Halttusen esikoisromaani Saaressa kaikki hyvinilmestyi 2009 ja sai loistavat arvostelut. Saksassa se nousi 2011 myös suureksi myyntihitiksi. Kirja myi kahdessa kuukaudessa yli 20 000 kappaletta. Toinen romaani Syysvieraita ilmestyi vuonna 2012. Se on itsenäinen jatko-osa kirjalle Saaressa kaikki hyvin.”

Lähde: www.teos.fi/kirjailijat/elina-halttunen.html

 

Seppo Harjulehto
(1928)

”Suomalainen toimittaja ja kääntäjä. Hän on myös harvakseltaan kirjoittanut muutamia nuorten tieteiskirjoja. Ensimmäiset kirjat kertovat Xardonia-nimisestä utopiayhteisöstä. Harjulehdon Mars-kirjoihin kuuluvat muun muassa Tavoitteena Mars ja Marsin salaisuus. Harjulehdon kirjoja luonnehtii keksintöjen esittely ja vauhdikkaat tapahtumat.”

Lähde: fi.wikipedia.org/wiki/Seppo_Harjulehto

 

Antti Hietala
(1958)

”Antti Hietala on ollut mukana helsinkiläisen Q-teatterin toiminnassa sen alusta lähtien ja toimii nykyään sen johtajana. Omien näytelmiensä lisäksi hän on sovittanut näyttämölle niin Dostojevskin kuin Alfred Döblininkin teoksia, sekä ohjannut Shakespearen ja Tsehovin näytelmiä. Hietalan näytelmä Ihanat ihmiset sai vuoden 2014 parhaan suomalaisen näytelmän Lea-palkinnon.”

Lähde: www.dramacorner.fi/sv/node/73570

 

Mirjami Hietala
(1944)

”Oululainen psykoterapeutti ja kirjailija. Hän on julkaissut viisi aikuisten romaania, kahdeksan nuortenromaania ja yhden lastenkertomuksen. Nuortenkirjastaan Matkalippu Mostariin hän sai Valtion kirjallisuuspalkinnon. Ongelmalliset ihmissuhteet, erityisesti perheen sisällä, ovat yksi hänen teostensa tärkeimmistä teemoista. Hietalan nuortenromaaneja on kiitetty murrosikäisten maailman aidosta tavoittamisesta ja nuortenkirjoille harvinaisesta syvällisyydestä.”

Lähde: www.tammi.fi/kirjailijat1/-/author/name/MirjamiHietala

 

Helmi Kekkonen
(1982)

”Helmi Kekkonen on helsinkiläinen vuonna 1982 syntynyt kirjailija ja toimittaja. Hänen ensimmäiset teoksensa olivat novellikokoelma Kotiin (2009) ja romaani Valinta (2011). Kekkonen on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa ja valmistunut sieltä filosofian maisteriksi.”

Lähde: www.siltalapublishing.fi/kirjailija/49/

 

Anita Konkka
(1941)

”Konkan teosten aiheina ovat usein olleet unet ja niiden tulkinta. Hän on kirjoittanut myös inkeriläisten kohtaloista Neuvostoliitossa (romaanit Samaa sukua ja Musta passi). Konkka opiskeli Helsingin yliopistossa. Romaani Hullun taivaassa oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai valtionpalkinnon vuonna 1989. Teos on käännetty englannin- ja venäjänkielelle. Teokset Halujen puutarha ja Musta passi ovat olleet Runeberg-palkintoehdokkaina.”

Lähde: www.lukukeskus.fi/kirjailijatietokanta/fi/kirjailija/192

 

Tiina Krohn
(1951)

”Krohn (ent. Tiina Kaila) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on kirjoittanut viisi runokokoelmaa, neljä romaania sekä kaksi fantasiaromaania, satukirjoja ja kansan­satujen uudelleen­sovituksia. Bruno on romaani Giordano Brunosta, palavasta etsijästä aristoteelisen ja kopernikaanisen maailman murroksessa. Se oli ilmestymis­vuonnaan Finlandia-palkinto­ehdokkaana. Romaani Valaistu manner luotaa unen, valveen ja tietoisuuden häilyviä rajoja. Viides runokokoelma Suden runoja on kantaatti sattuman oikuttelulle. Viimeisin romaani Kortti Recifestä tarkastelee ihmismielen paradoksaali­suutta: miten moraalisesti korkeat tarkoitus­perät, jopa suuri rakkaus, saattavat johtaa äärimmäiseen pahaan.”

Lähde: www.saunalahti.fi/wpoet/tiinakrohn

 

Hannu Mäkelä
(1943)

”Valmistunut opettajaksi Helsingin opettajakorkeakoulusta vuonna 1964. Mäkelä on työskennellyt kustannustoimittajana, osastopäällikkönä ja kaunokirjallisen osaston apulaisjohtajana Otavassa. Vapaana kirjailijana hän on ollut vuodesta 1987. Mäkelän tuotanto on laaja: proosaa, runoja, näytelmiä, radiokuunnelmia, televisionäytelmiä sekä lastenkirjoja, kaikkiaan yli 160 teosta. Hänen kirjojaan on käännetty 16 kielelle. Suomalaista lastenkirjallisuutta Mäkelä on uudistanut persoonallisella tavalla tuomalla esiin maailman, jossa vapaus, ystävyys ja onnelliset loput ovat mahdollisia. Hänen tunnetuin lastenkirjahahmonsa on kansainvälistäkin mainetta saavuttanut Herra Huu.”

Lähde: www.tammi.fi/kirjailijat1/-/author/name/HannuM%C3%A4kel%C3%A4

 

Riitta Nelimarkka
(1948)

”Monipuolinen taiteilija, jonka tuotantoon kuuluu grafiikkaa, animaatiota, maalauksia, taide- ja runokirjoja, taidetekstiilejä ja laajoja näyttelykokonaisuuksia. Hän on suorittanut taiteen tohtorin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa, opiskellut öljymaalausta Vapaassa taidekoulussa, valokuvausta, elokuvaa ja taidekasvatusta Tukholman Konstfackskolanissa, elokuvaa Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä pianon soittoa Sibelius-Akatemiassa. Nelimarkan taiteelle ovat ominaista hehkuvat värit ja kekseliäs aforistiikka sekä persoonallisuuden herkkyys ja liikkuvuus yhdistyneenä omaleimaiseen huumoriin ja älylliseen ironiaan. Nelimarkan kuvataidetta, kuvituksia ja animaatioelokuvia on esitetty useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja biennaaleissa, ja hän on saanut töistään lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja.”

Lähde: www.nelimarkka.com

 

Sirkka Turkka
(1939)

”Vapaa kirjailija vuodesta 1974 alkaen. Sirkka Turkka on yksi arvostetuimpia ja luetuimpia nykyrunoilijoitamme; hänen tekstejään on käännetty yli kymmenelle kielelle. Viimeisin käännös on hepreankielinen laaja valikoima hänen koko tuotannostaan. Turkka on saanut Finlandia-palkinnon kokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba. Yleisradion Tanssiva karhu -lyriikkapalkinnon hän sai kokoelmasta Sielun veli. Vuonna 2005 Sirkka Turkka sai SKS:n Aleksis Kiven rahaston palkinnon elämäntyöstään. Sirkka Turkka on Kajaanin runoviikon 2009 Suven runoilija.”

Lähde: www.tammi.fi/kirjailijat1/-/author/name/SirkkaTurkka