Penkkariajelu

Munkkiniemen yhteiskoulun penkinpainajais- eli penkkariajeluissa on monia perinteisiä sekä myös uudempia tunnuksia ja tunnuskuvia.

Munkan penkkareissa on pukeuduttu munkinkaapuihin jo vuodesta 1948. Tästä Munkkiniemen yhteiskoulun erityispiirteestä voi lukea lisää täältä:  Abikaavut.

 

Anja Salmen penkkarikuva vuodelta 1948. Abien uloskantoa vuonna 2010.
Anja Salmen penkkarikuva vuodelta 1948 ja abien uloskantoa vuonna 2010.

Abi-lakanat penkkariautojen kyljissä ovat vanha ja tuttu perinne kaikille helsinkiläisille. Munkassa on myös paneuduttu huolella näin riemukkaisiin, nokkeliin ja muista erottautumaan pyrkiviin ajankohtaistaideteoksiin.

penkkarit2011 penkkarit2013II penkkarit2015
Penkkarirekkojen lakanoita vuosilta 2011, 2013 ja 2015.

Vuonna 2013 penkkariautoihin lisättiin viirit, jotta katsojat erottaisivat oman koulun autot paremmin keskustan penkkarirekkaletkasta. Viirit suunnitteli graafikko Petteri Lehtinen Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaskunnan logon ja koulun pöytästandaarin pohjalta.

penkkariviiri2013

Penkkareissa 2015 rekkojen kattojen päällä loisti vielä erityinen Munkka-valo. Valokyltin suunnittelun ja toteutuksen takana on Munkkiniemen yhteiskoulun teknisen työn opettaja Petteri Taponen.

Valokyltissä on alumiinirunko ja muuten materiaalina on käytetty tarralla päällystettyä akryylilevyä. Osat on tilattu ja teetetty mitatilaustyönä tai valmistettu itse – Petteri Taponen on tehnyt ja koonnut kyltin valmiiksi Munkkiniemen yhteiskoulun teknisentyön tilassa.

Valokyltti on rakennettu perinteiselle taksivalon alustalle. Kyltin sisällä on ledvalaistus. Munkka-tunnus kiinnittyy penkkariauton kattoon imukuppimagneetilla, ja sähkönsä valo saa auton tupakansytyttimestä. Kylttejä on valmistettu rajotettu erä, neljä kappaletta.

Nyt katsojat kadulla erottavat entistä selvemmin, milloin kohdalle tulee juuri se oman koulun hartaasti odotettu auto. Vanhemmat tietävät virittää kamerat ja nenäliinat valmiiksi, ja nuoremmat osaavat ojentaa kättään oman koulun abeja kohtaan juuri oikealla hetkellä namujen toivossa.

liputjavalo valo
Koulun uusi abirekkavalo ja somisteita keväällä 2015.
Teksti: Kaisa Nummenpää
Kuvat: Koulun arkisto