Kosmologi Liina Jukko: ”Ihmisen sisäinen universumi on kyllä paljon monimutkaisempi kuin tuo ulkoinen. Matikalla ei valitettavasti voi tavoittaa tunteita, pelkoja ja muistoja.”

Munkkinimen yhteiskoulun 10 laudaturin ylioppilas vuodelta 2016 Liina Jukko on nykyään teoreettisen fysiikan väitöskirjaa Lontoossa valmisteleva kosmologi. Pastori Taneli Hassisen Munkin pöydässä -poadcastissa Liina kertoo ajatuksiaan tieteestä, uskosta ja iankaikkisuudesta: ”Mulle tieteen tekeminen on tavallaan Jumalan luomisen ihastelemista.” Tieteen tehtävä on Liinan mielestä kysyä relevantteja kysymyksiä ja löytää niihin vastauksia.

Liina Jukon puheessa esiintyvät niin Albert Einsteinin suhteellisuusteoria kuin Higgsin hiukkanenkin: ”Mustat aukot onkin hauskoja veijareita!” Mutta silti hän toteaa, että ihmisen sisäinen universumi on paljon monimutkaisempi kuin ulkoinen. ”Matikalla ei valitettavasti voi tavoittaa tunteita, pelkoja ja muistoja”, teologiaa välivuotenaan opiskeleva kosmologi tuumii. Miten käsittää ja käsitellä suuria asioita kuten uskoa ja syntiä? Voiko iänkaikkisuutta käsitellä kosmologian suureilla?

”Loppujen lopuksi meitä kutsutaan rakastamaan ja mä voisin sanoa siihen vaan: piste.”

Poadcastin voin kuunnella täältä:
www.helsinginseurakunnat.fi/munkkiniemenseurakunta/uutiset/munkinpoydassa-podcastitajankohtaisiaaiheitaaikalaistensilmin

 

Kuvat lakkiaisista keväältä 2016.

KN