Liina Jukko

liina_iso

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Liina Marjatta Jukko. Sydämeni kuuluu puoliksi Ranskalle, jossa vietin lapsuuteni, ja puoliksi Suomelle, joka on nykyinen kotimaani, joten on vaikea sanoa, mistä loppujen lopuksi tulen.

2. Milloin ja miten sinusta tuli munkkalainen?

Uskoisin, että minusta tuli varsinaisesti munkkalainen silloin, kun tajusin jossain vaiheessa yläastetta, että halusin jäädä Munkkaan lukioon.

3. Olit mukana tiedeolympialaisissa Tallinnassa 2. – 4.11. Osallistuit kisoihin jo kolmatta kertaa ja tällä kertaa voitit oman ikäluokkasi sarjan fysiikassa. Onnittelut menestyksestä. Kerrotko, mitä kilpailuissa käytännössä tehdään, missä ajassa tehtävät täytyy suorittaa ja miten koit kilpailutehtävät tänä vuonna. Anna myös muutama hyvä vinkki tuleville kilpailijoille.

Nordplus-kilpailu (tiedeolympialaiset) koostuu varsinaisesti yhdestä nelituntisesta kirjallisesta kokeesta. Tiedeolympialaisten aikana on kuitenkin muutakin ohjelmaa, kuten avajais- ja lopetusseremoniat, kaupunkikiertelyjä ja erilaisia tutustumiskäyntejä. Kolmipäiväisen kilpailun aikana yövytään isäntäperheissä. Koetehtävät ovat huomattavasti lukion oppikirjatehtäviä haastavampia, mikä on tarkoituskin. Tänä vuonna tehtävät olivat omassa sarjassani mielestäni juuri sopivia – toivat tarpeeksi haastetta mutta toisaalta eivät olleet täysin mahdottomia. Niiden ratkominen oli hauskaa, ja apua sain siitä, että tänä vuonna oman laskimen käyttö oli sallittu fysiikassa. Lisähaasteen tuo kuitenkin se, että tehtävät ovat englanniksi. Kilpailuun kannattaa lähteä rohkeasti, mutta pitää muistaa katsella etukäteen vanhoja kilpailutehtäviä, jotta tietää, mitä odottaa. Pohjan menestykselle muodostavat tietenkin etukäteen omaksutut tiedot ja ratkaisutaidot eli lukiokurssien aikana tehty työ.

4.  Oletko osallistunut muihin kilpailuihin muissa lajeissa? Millaisiin?

Olen ottanut osaa monenlaisiin kilpailuihin, Nordplussan lisäksi kaksi kertaa Euroopan unionin tiedeolympialaisiin (EUSO), johon on lähetetty koulustamme joukkue. EUSO on joukkuekisa biologiassa, fysiikassa ja kemiassa, ja koko tapahtuma kestää viikon. Olen myös osallistunut Suomi-Viro-fysiikkamaaotteluun viime keväänä. Toinen laji, jossa kilpailen, on urheilu. Pelaan vesipalloa SM-tasolla, ja turnauksia ja pelejä myös maajoukkueen kanssa on kertynyt vuosien varrella. Parhaiten mieleen on jäänyt PM-kulta, jonka voitin vesipallon tyttömaajoukkueen kanssa viime syksynä.

5. Mikä on oppiaineiden ykkönen sinulle? Miksi?

Tähän pitäisi varmaan vastata fysiikka… mutta varsinaista suosikkia minulla ei oikeastaan ole. Olen kiinnostunut monista aineista. Fysiikka ja filosofia ovat kuitenkin oppiaineet, joista nautin eniten. Kun toisesta saa hetkeksi tarpeekseen, voi syventyä tarkastelemaan samaa asiaa toisen kautta. Ne molemmat auttavat ymmärtämään samaa maailmaa hieman eri tavoin.

6. Mitä harrastat?

Vesipallo on ollut rakkain harrastukseni nyt jo yli kuusi vuotta. Laji ei ole kovin tunnettu Suomessa, mutta uusia junnuja tulee koko ajan mukaan toimintaan. Treeneissä käyminen rentouttaa, kun saa hetkeksi unohtaa kouluhommat ja aivot saavat levätä. Pelien aikana taas koko muu maailma unohtuu totaalisesti, ja jäljelle jää vain tahto voittaa ja omat fyysiset rajat.

7. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä ottaisit? Miksi?

Ehdottomasti lempikirjani, ranskalaisen Frédéric Lenoirin L’Oracle della Luna. Kirja on jännitys- ja rakkaustarina, mutta näiden viihdyttävien pintakerrosten lisäksi kirja sisältää pitkiä filosofisia pohdintoja, jotka avautuvat jokaisella lukukerralla uudella tavalla. Kirjan ydin on kuitenkin päähenkilön elämä, joka on kasvutarina kohti Jumalaa ja elämän tarkoitusta.

8. Mitä ajattelet maailmasta?

Ihmettelen yhä uudelleen, kuinka ihmeellinen paikka maailmamme onkaan! Vaikka arkena emme useinkaan ehdi pysähtyä sen ääreen, välillä aivan jokapäiväiset asiat näyttäytyvät uudessa valossa, kun niitä tarkastelee suuremmasta perspektiivistä. Uskon, että maailmankaikkeus tulee aina olemaan meille mysteeri, mutta me ihmiset nautimme siitä, kun kykenemme ymmärtämään sitä hieman enemmän.

9. Jos et asuisi Suomessa, missä asuisit? Miksi?

Kun jouduin kymmenvuotiaana muuttamaan Suomeen, olisin halunnut jäädä lapsuuteni Ranskaan. Nyt olen äärettömän onnellinen siitä, että olen saanut käydä lukion täällä, sillä ranskalainen lukio on hieman stressaavampi kuin suomalainen… Jos en kuitenkaan asuisi Suomessa, toivoisin tietenkin asuvani Ranskassa, Pariisissa.

10. Miltä tulevaisuus näyttää? Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Tulevaisuus näyttää valoisalta… niin ainakin toivon. Haluaisin päästä lukemaan fysiikkaa ja filosofiaa (yhdistetty tutkinto) Brittein saarille. Kun on kasvanut kahden erilaisen kulttuurin parissa, haluaa väistämättä kokea uutta. Tutkinto kestää luultavasti neljä vuotta, joten on vaikea sanoa, missä olen viiden vuoden päästä! Ehkäpä jatko-opiskelemassa Saksassa…


10 kysymystä -palstalla julkaistaan haastatteluja munkkalaisista – joko nykyisistä tai entisistä. Haastateltavat voivat olla eri alojen osaajia ja harrastajia, palkittuja tai muuten vain erityisiä. Tunnetko kiinnostavan tyypin?

Vinkkaa osoitteeseen anu.pohjanoksa @ munkka.fi.