YT-linjan vierailu Nordnetin Suomen toimipisteessä

Munkkiniemen yhteiskoulun Yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijat pääsivät Nordnetin järjestämälle lukiolaisille suunnatulle sijoitusluennolle torstaina 12.10. Nordnet Suomen toimipisteeseen Helsingin Kluuviin. Luennolla käsiteltiin erityisesti korkoa korolle ilmiötä ja sen vaikutusta vaurastumiseen, sekä rohkaistiin ja ohjeistettiin nuoria sijoittamiseen jo nuoremmalla iällä. Paikalla olivat myös Kulosaaren ja Kauniaisten opiskelijat.

Luennon aloitti Nordnetin projektipäälikkönä toimiva Salla Smeds toivottamalla meidät tervetulleeksi ja kertomalla meille arvopaperivälittäjänä toimivan yrityksen toiminnasta. Esittelyssä käytiin läpi Nordnetin erilaisia tavoitteita yrityksenä, sen tarjoamia palveluita asiakkailleen sekä millaista on Nordnetillä olla töissä.

Esittelyn jälkeen kuulimme Martin Paasin, Nordnetin talousasiantuntijan, esityksen aiheesta ”Sijoittamisen kolme tärkeintä”. Esityksessään Paasi kertoi näkökulmansa sijoittamisen kolmeen pääkohtaan. Näitä olivat säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen, kulujen minimoiminen ja pitkäjänteisyys sijoittamisessa. Luennolla havainnollistettiin graafeilla esimerkiksi eri sijoituskohteiden kehitystä ja tuottoa pitkällä aikavälillä, sekä miten korkoa korolle ilmiö vaikuttaa sijoituksiin, ja sitä kautta vaurastumiseen. Hän erityisesti painotti ja rohkaisi nuorella iällä sijoittamisen aloittamista, vedoten korkoa korolle ilmiöön ja osuviin esimerkkeihin. Paasi kertoi itse vanhemmalla iällä katuvansa sijoittamisen aloittamista myöhään. ”Älkää tehkö kuten minä, tehkää kuten sanon,” sanoo Paasi, viitaten omaan kokemukseensa.

Luennon lopuksi yleisön kysymyksistä nousi esiin hyvä ja ajankohtainen aihe varsinkin nuorille, kun Paasille esitettiin kysymys sosiaalisen median vaikutuksesta nuorten pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Somesta löytyy paljon keinoja ja ohjeita äkkirikastumiseen, mutta niihin ei kannata sinisilmäisesti luottaa. Paasi kehottaa nuoria pidättäytymään pitkäjänteiseen sijoittamiseen, jonka kautta saa myöhemmällä elämänvaiheella tukea oman talouden rahoittamiseen sekä luotua vakaan pohjan oman elämän hallitsemiseen: ”Ainoa asia sinun ja vaurastumisen tiellä on pitkäjänteisyyden puute”.

Luennolta oppi jokainen osallistuja varmasti uutta, oli sitten ensikertalainen tai jo ennalta kokenut osaaja sijoittamisen parissa. Lukiolaisille suunnatut ohjeet sijoittamisesta tulevat varmasti olemaan hyödyllisiä ja arvokkaita jokaiselle vielä jatkossakin. Suurkiitokset Nordnetille luennon järjestämisestä ja mahdollisuudesta päästä siihen osallistumaan.

Nuutti Jääskeläinen ja Max Mäkelä, 1C