Yt-linjan vierailu Nordeassa

Yhteiskunta- ja talouslinjalaisilla oli upea mahdollisuus osallistua Pörssisäätiön, Suomen ekonomien ja Nordean järjestämään Korkoa Korolle seminaariin, maanantaina 2.10. Nordean Campuksella Vallilassa. Seminaari oli osa yllämainittujen tahojen järjestämää talousviikkoa, jonka juuret ovat peräisin Italiasta. Kaikille osallistumismahdollisuuden tarjoaman viikon ideana on jakaa tietämystä talouden trendeistä sekä antaa vinkkejä oman talouden hoitoon.

Seminaarin keskeisenä asiana olivat korot. Miltä tulevaisuus näyttää korkojen eli rahan hinnan suhteen ja miten opiskelijat voivat valmistautua omaan tulevaisuuteen.

Seminaari sisälsi kolme ytimekästä puheenvuoroa, sekä mielenkiintoisen paneelikeskustelun. Alustavat puheenvuorot pitivät ekonomisti Aino Silva Suomen pankista, Juha Pantzar Takuusäätiöstä, sekä Jussi Pajala Nordeasta.

Suomen Pankin edustaja, Aino Silva kertoi meille, miten Suomen korkotaso määräytyy ja miten tulevaisuuden korkotasoa voisi mahdollisesti ennustaa. “Jos haluaa ennakoida Suomen korkotasoa, kannattaa kääntää katse Eurooppaan” tarkoittaen että Suomen korkotaso määräytyy sen mukaan, minkälaiseksi Euroopan keskuspankki sen asettaa ja mikä on Euroopan taloudellinen tilanne.

Paneelikeskustelua juonsi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Panelisteina toimivat Nordean Jan Von Gerich, yksityissijoittaja-näyttelijä Jasmin Hamid, InderesTV:stä tuttu Marianne Palmu, sekä Pörssisäätiön Joonatan Naukkarinen. Asiantuntijoita oli paikalla runsaasti, joten saimme kuulla erilaisia oppeja, monenlaisista näkökulmista.

   

Paneelikeskustelun livestream-osion jälkeen oli yleisökysymysten vuoro. Opiskelijapainotteinen yleisö oli hyvin mukana ja kaikkia kysymyksiä ei edes ehditty ottamaan.

Isona aiheena oli lainanotto tulevaisuudessa ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota isoa lainaa ottaessa. Tässä listattuna muutamia vinkkejä alan ammattilaisilta:

* Tutustu oman talouden budjettiin. Ole tietoinen menoista ja tuloista, sekä niiden tasapainosta.

* Laina-ajan pituus.

* Mieti tulevaisuutta, pysyykö korkotaso samana vai onko nousu mahdollista?

* Puskuri omalle taloudelle.

* Kulutusluotoista ja pikavipeistä eroon.

* Ongelma maksaa lainaa takaisin sovitussa ajassa? Välitön yhteys pankkiin ja neuvottele lisäaikaa.

 

Tilaisuuden jälkeen siirryimme kahvitteluun, jossa oli vielä mahdollista kysyä kysymyksiä tilaisuuden esiintyjiltä. Sain mahdollisuuden keskustella jopa Salatuista Elämistä tutun näyttelijän, nykyisin sijoittaja Jasmin Hamidin kanssa. Kysyin häneltä, että miten siirtyminen näyttelijästä menestyneeksi yksityissijoittajaksi on ollut mahdollista, ja miten se sai alkunsa.

Hamid kertoi, että valmistuessaan näyttelijäkoulusta hän oli työtön, mutta siitä vuoden päästä hän sai roolin Salkkareista. Silloin hänen nuorempi kollegansa puhui sijoittamisesta pukukopissa ja Hamid alkoi kiinnostumaan aiheesta. Eniten häntä inspiroi Ninni Myllyojan ja Emilia Kullan kirjoittama Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) pitäisi tietää sijoittamisesta? -kirja. Siinä hän tutustui niin sanottuun maailman kahdeksanteen ihmeeseen, korkoa korolle -ilmiöön, ja loppu on historiaa.

Tilaisuus oli kattava ja jokainen osallistunut oppi monia uusia asioita, joita tulee hyödynnettyä tulevaisuudessa. Kiitämme Nordeaa, Pörssisäätiötä ja Suomen ekonomeja oikein antoisasta seminaarista.

Lucas Käkelä, 1C