Slush on maailmanlaajuisesti tunnettu teknologia ja kasvuyritystapahtuma, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Huippuluokan startup-yrittäjät, innovaattorit ja sijoittajat eri puolilta maailmaa kokoontuvat marraskuiseen Suomeen verkostoitumaan ja kehittämään liiketoimintamallejaan. Vaikuttavat puheenvuorot, mahtipontiset esitykset ja huikeat mahdollisuudet edetä uralla houkuttelevat valtavasti ihmisiä paikalle, ja liput olivat tänäkin vuonna loppuunmyydyt. Slush on alun perin syntynyt opiskelijoiden ideoiden pohjalta ja tapahtuma pyörii edelleen suurelta osin heidän työpanoksensa varassa. Munkkiniemen yhteiskoulu osallistui tapahtumaan toista kertaa. Koulumme opiskelijat pääsivät toimimaan seuraavissa työtehtävissä ja samalla tutustumaan yritysmaailmaan ainutlaatuisessa ympäristössä eri teknologialojen päänimien ympäröimänä.
Kalle R.
Meeting Area
Meeting Area on yksi Slushin tärkeimmistä paikoista, jossa startup-yritykset, sijoittajat ja muut Slushin osallistujat pääsivät rauhassa kohtaamaan toisiaan. Meeting Arealla oli yhteensä 352 pöytää ja varatut vuorot vaihtuivat puolen tunnin välein eli alueella riitti vilinää ja vilskettä. Työskentelimme Meeting Arean vastaanottotiskillä, jossa autoimme Slushin osallistujia esimerkiksi teknisissä ongelmissa ja tapahtuma-alueen navigoinnissa. Ongelmanratkaisutaidot kehittyivätkin nopeasti pakon edessä. Meeting Arean toinen työtehtävä oli toimia ”runnerina”. Kyseiseen tehtävään kuului pääasiassa Meeting Arealle tapaamisen sopineiden henkilöiden eli sijoittajien ja startup-yritysten edustajien ohjaaminen oikeille pöytäpaikoille. Työvälineenä sisäänkäynnillä käytettiin omasta puhelimesta tai Slushin iPadistä löytyvää sovellusta, jonka avulla pääsimme näkemään tarkemmat tiedot varatuista tapaamisesta. Laadukkaan asiakaspalvelun takaamiseksi saatoimme henkilöt oikean pöydän luokse.
Työ oli interaktiivista, mikä sopi hyvin sosiaalisille linjalaisille. Parasta työssä olikin jutella Slushin osallistujille heidän tapaamistensa välissä. Oli mielenkiintoista kuulla ihmisten henkilökohtaisesta elämästä esimerkiksi siitä, mistä maasta he olivat Slushiin matkustaneet. Työtä voisikin verrata kahvilassa työskentelyyn, koska se oli enimmäkseen asiakaspalvelutyötä. Kaiken kaikkiaan Meeting Area oli erittäin mukava, opettavainen ja mielenkiintoinen alue työskennellä.
Lilli S. ja Valtteri H.
Recycling
Koulustamme viisi opiskelijaa pääsi mukaan Slushin kierrätystiimeihin. Slushissa kierrätys oli järjestetty ja organisoitu yhdessä L&T oyj:n ja Huhtamäen kanssa siten, että ympäri tapahtuma-aluetta oli kierrätyspisteitä, joissa me vapaaehtoiset työntekijät autoimme kierrätyksessä. Lisäksi muita työtehtäviämme oli roskien kerääminen ja siisteyden ylläpito Messukeskuksessa. Kuitenkin suuri osa päivistämme kului asiakaspalvelun parissa osallistujia neuvoen. Kierrätyspisteet sijaitsivat strategisesti hyvillä paikoilla, mikä tarkoitti, että meillä oli hyvät mahdollisuudet tavata ihmisiä ja nauttia Slushin antimista myös vuorojen aikana.
Laura T. ja Annikki M.
Badge Claim -työpiste
Työskentelimme Slushissa Badge Claim -pisteellä. Työpisteen tehtäviin kuului tarkistaa osallistujan henkilöllisyystiedot sekä skannata asiakkaan lippu. Näiden tietojen perusteella printtasimme oikeanlaisen tarran asiakkaalle annettavaan nimikylttiin eli badgeen. Annoimme asiakkaille myös rannekkeen, joka toimi badgen ohella sisäänpääsynä tapahtumaan. Meidän oli tärkeää tehdä hyvä vaikutus osallistujiin, sillä olimme ensimmäiset, jotka toivottivat heidät tervetulleiksi Slushiin. Pisteellämme oli kokonaisuudessaan neljä erilaista badge-tyyppiä jaossa, jotka olivat Startup-, Investor-, Media- ja Attendee -badge. Työkielenämme toimi pääasiassa englanti. Oli hienoa nähdä, kuinka kansainvälinen tapahtuma Slush on. Osallistujia tuli Euroopan lisäksi myös esimerkiksi Australiasta, Japanista ja Yhdysvalloista.
Meidän tiimimme ilmapiiri oli positiivinen ja kannustava. Kaikki auttoivat toistaan ongelmien ilmaantuessa. Badge claim -pisteen parhaimpia puolia oli myös se, että pääsi näkemään millaisia ihmisiä Slushiin saapui ja työn ohessa ehti myös hieman jututtaa heitä. Meille entuudestaan tuttuja badgen hakijoita olivat muun muassa YouTubettaja Roni Bäck ja somepersoona Daddi Diesel.
Saimi S. ja Olli K.
Slush partner side events
Slush tarjosi monipuolisen kattauksen yhteistyökumppaneiden järjestämiä tapahtumia, jotka oli suunnattu erityisesti startup-yrityksille ja sijoittajille. Side eventeissä pääsimme tutkimaan syvemmällä tasolla myös Slushin yhteistyökumppanien omia agendoja ja toimintamalleja. Meidän tehtävämme oli varmistaa tapahtumien sujuvuus, ja auttaa yhteistyökumppaneita muun muassa tilaisuuksien osallistujia opastamalla. Parasta tehtävässä oli päästä keskustelemaan ja oppimaan asiantuntijoilta suoraan. Esimerkiksi Revolutin Head of People, Georgien-Andrei Oprisor, kertoi meille paljon yrityksensä toiminnasta ja toimialasta.
Jenna S. ja Anton H.
Työpisteiden ohella muutamia vaikutuksen tehneitä nostoja tapahtuman ohjelmatarjonnasta ja näytteilleasettajista:
”Olin katsomassa Slush 100 -kilpailun finalistien julkistamista Startup-lavalla. Kilpailuun hyväksytyistä 100 startupista karsittiin viime kuukausien aikana 20 parasta. Äsken lavalla paljastettiin näistä finaaliin päässeet Top 3, jotka ovat Devally, Oasys Now sekä Mohana. Tämän kuuntelu oli erittäin kiinnostavaa sekä jännittävää myös monen muun mielestä, koska lavan ympäristö oli aivan täynnä. On kiinnostavaa saada huomenna tietää, mikä näistä kolmesta lopulta voittaa kilpailun ja saa mm. miljoonarahoituksen”. Matilda S.
”Minuun erityisen vaikutuksen teki Googlen osasto, joka sijaitsee ihan Founders-lavaa vastapäätä. Osastolla esiteltiin tekoälyn erilaisia käyttömahdollisuuksia ja muun muassa sitä, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää arkielämässä. Itse valitsin tarkemmin tutkittavaksi ”AI health” -osion, jossa kerrottiin, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää terveyden edistämisessä. Osasto oli mielestäni visuaalisesti yksi Slushin hienoimmista ja sen lisäksi sisällöltään hyvin kiinnostava” Inkeri R.-P.
”Seurasin juuri mielenkiintoista paneelikeskustelua open sourcen käytöstä startup-maailmassa ja sen vertaamista closed source -malleihin. Lähdekoodien avoimuuskysymyksen ohella käytiin myös hyvää ja ajankohtaista pohdintaa tekoälystä. Puhujina paneelikeskustelussa olivat Thomas Wolf, Kunle Olukotun, Grace Isford ja Ravi Mattu.” Simo K.
”Kerkesin äsken Founder stagelle kattomaan avajaisshow’n ja Tasavallan presidentti Alexander Stubbin pitämän tapahtuman avauspuheenvuoron. Oli tosi siisti ja inspiroiva puheenvuoro, ja yllättävääkin kuinka pitkään Stubb on ollut tekemisissä Slushin kanssa. Valoshow oli aivan todella vaikuttava.” Laura H.
”Nvidian co-founder Chris Malachowskyn puheenvuoro kovassa nosteessa olevan yhdysvaltalaisen grafiikkateknologia-alan yhtiön syntytarinasta oli erittäin mielenkiintoinen ja kiinnostava. Oli hienoa kuulla, miten yksi maailman isoimmista teknologiajäteistä on syntynyt, ja miten virheistä on opittu.” Anton H.
Yhteiskunta- ja talouslinjamme delegaatio kiittää aivan loistavasta oppimis- ja verkostoitumismahdollisuudesta koko Slushin tapahtumaorganisaatioita. Jokainen meistä sai uusia tuttavuuksia ja yhteyksiä eri puolilta maailmaa. Työmme oli monipuolista ja opimme paljon uutta valtavasta startup-maailmasta. Erityiskiitokset ryhmiemme Group Leadeille, jotka pitivät huolen, että hommat sujuvat, ja auttoivat tarvittaessa. Odotamme innolla jo ensi vuoden tapahtumaa, johon lähdemme taas uudella kokoonpanolla. Kiitos!
Lucas K.
SM