YT-linjalla vilkas etätapahtumaviikko Lahden ja Kulosaaren seminaareissa

Yhteiskunta- ja talouslinjan tavallisesti tapahtumarikkaan tammikuun vierailuohjelmaa toteutettiin tänä vuonna ajan hengessä etänä, sillä korona-ajan kategorisesti estäessä koulujen jalkautumisen opintovierailuille, myös Munkan opiskelijat ovat joutuneet sopeutumaan parrasvalojen vaihtumiseen oman ruudun kalpeaan hohteeseen.

Kuluvalla viikolla Bridge-verkoston yhteistyölukiomme Lahden ja Kulosaaren yhteiskoulut ovat tarjonneet ansiokkaasti toteutetut seminaarit, joissa opiskelijoilla on ollut mahdollista kuulla ja kysellä politiikan ja kansalaisjärjestön johtotehtävien hoidosta sekä väitöskirjatutkijan työstä.

Tiistaina 19.1. ja torstaina 21.1. Lahden kehitysyhteistyön teemalla toteutettuun seminaariin oli saatu puhujat aivan kotimaisen politiikan huipulta. Presidentti Tarja Halonen (ks. myös www.munkka.fi/tarja-halonen-suomalaiset-ovat-aika-tervejarkisia), EU:n kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen ja ulkoministeri Pekka Haavisto kertoivat kukin vuorollaan muun muassa omista työtehtävistään ja pitkien työuriensa aikana kertyneistä kokemuksistaan.

Pienenä poimintana kaikesta sanotusta: Munkkivuoren yhteiskoulusta vuonna 1976 ylioppilaaksi kirjoittanut ulkoministeri Haavisto kertoi oppineensa aikoinaan Yhdistyneiden kansakuntien tehtävissään silloiselta esihenkilöltään, että ”on olemassa kahdenlaisia ovia – niitä, joiden takana on ratkaisuja ja niitä, joiden takana ongelmia”. Lisäksi Haavisto korosti verkostojen ylläpidon merkitystä, sillä vaikkapa kansainvälisen kriisitilanteen edellyttämä ripeä reagointi on jouhevampaa, kun osapuolet ovat entuudestaan tuttuja keskenään. Komissaari Urpilainen oli tässä samoilla linjoilla evästäessään lukiolaisia hakeutumaan – tilanteen taas salliessa – EU:n Erasmus-ohjelmiin; ohjelmaan, johon itse aikanaan osallistui Wieniin suuntautuneen korkeakouluvaihdon merkeissä.

Lahden kaksipäiväisen tapahtuman ohella Kulosaaren yhteiskoulu järjesti maanantaina 18.1. perinteisen Studia generalia -talousluennon, jossa Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Antti J. Ronkainen kertoi värikkäästi väitöskirjatutkijan työstä sekä luennoi Euroopan unionista otsikolla:EU ja euro koronan jälkeen. Kohti tiiviimpää taloudellista ja poliittista unionia?”

Kuva: Anniina Reijonen LYK

Kuva: Ville Kohvakka KSYK

  

SM