YT-linjalaiset EU:n tulevaisuuskonferenssissa The Future is You(th): kohtaaminen komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestagerin kanssa

Perjantaina 29.10.2021 joukko koulumme yhteiskunta- ja talouslinjalaisia osallistui Helsingissä Eurooppa-salilla järjestettyyn puhetilaisuuteen, jonka tarkoitus oli olla dialogi nuorten ja päättäjien välillä.

Koulumme on mukana Euroopan parlamentin Ambassador School (EPAS) toiminnassa, joka jälleen kerran mahdollisti tapahtumaan osallistumisen. Paikalla oli myös muita EPAS-kouluja Espoosta ja Tampereelta.

Tilaisuus oli EU:n komission Suomen edustuston sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n järjestämä. Tanskalaisen komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestagerin ja komissaari Jutta Urpilaisen oli tarkoitus keskustella nuorten kanssa Euroopan tulevaisuudesta. Mukana oli myös nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen ja YK-nuorisodelegaatti Yuri Birjulin.

Tilaisuus oli englanninkielinen ja sen myötä opimme uutta sanastoa aiheeseen liittyen sekä saimme kokemusta vieraalla kielellä käydystä paneelikeskustelusta. Valitettavasti komissaari Jutta Urpilainen ei päässyt paikalle yllättävän esteen takia, mutta tilaisuus oli varsin mielenkiintoinen tästä poikkeuksesta huolimatta.

Panelistit puhuivat nuorten merkityksestä EU:lle ja yleisö sai ehdottaa puheenaiheita paneelisteille Menti.com alustan avulla. Aiheiksi nousivat ilmastokysymykset, vihapuhe sekä ihmisoikeudet. Yleisö pääsi myös kysymään ajan puitteissa kysymyksiä aiheisiin liittyen. Kysymys käytännössä tehtävistä teoista hiilineutraalin EU:n puolesta nousi esille. Tähän kysymykseen Sairanen sekä Vestager antoivat konkreettisia esimerkkejä, miten EU toimii ilmastonmuutoksen vastustamiseksi.

Vaikka paneelikeskustelu olikin virallinen, ilmapiiri säilyi rentona ja Vestager saikin yleisön nauramaan useasti vitseillään. Kokonaisuudessaan tilaisuus oli opettava ja kiinnostava, sekä saimme vielä tilaisuuden päätteeksi yhteiskuvan Vestagerin kanssa.

Stella Räihä & Salli Sinisalo 1C

   

  

  

Lue tilaisuudesta lisää Helsingin Sanomien artikkelista (Juha-Pekka Raeste. 30.10.2021):
”Ajattelin, että nyt on aika kutsua ratsu­väki paikalle” – komissaari Margrethe Vestager panee kampoihin Googlelle ja Facebookille

SM