Yt-linja mukana Eurooppa olemme me -ministerikiertueen avajaistilaisuudessa

Torstaina 16.9.2021 Munkan Yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijoita osallistui lukuvuoden ensimmäiseen lähitapahtumana toteutettuun opintovierailuun.

Kyseessä oli koulumme Euroopan parlamentin Ambassador School (EPAS) -toimintaan kuuluva tilaisuus, joihin Yt-linja on osallistunut aktiivisesti jo usean vuoden ajan. EPAS-ohjelman tarkoituksena on perehdyttää yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten oppilaita EU:n parlamentaariseen demokratiaan, Euroopan parlamentin tehtäviin ja unionin arvoihin.


Tämänkertaisessa tapahtumassa oli kyse Valtioneuvoston kanslian koordinoimasta, EU:n tulevaisuuskonferenssiin kuuluvasta Eurooppa olemme me -ministerikiertueen lanseeraustilaisuudesta. Nyt alkaneen kiertueen aikana yli puolet istuvan hallituksen ministereistä kiertää seuraavan puolen vuoden aikana Suomea rohkaisemassa kansalaisia keskusteluun EU:n tulevaisuudesta.  Narinkkatorin avajaistapahtuma jatkui Eurooppasalissa järjestetyllä paneelikeskustelulla Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhteisen hankkeen, Euroopan tulevaisuuskonferenssin, tavoitteista.

Ensimmäisenä Narinkkatorilla esiintyi Mieskuoro Huutajat, minkä jälkeen Eurooppa ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen piti tilaisuuden avajaispuheen.  Toisena puhujana oli Euroopan tulevaisuuskonferenssiin Suomen kansasalaisedustajaksi valittu Ninni Norra.

 

 

  

 

 

Tilaisuus oli erittäin rento, mutta hyvin informatiivinen ja mielenkiintoinen. Oli todella mukavaa keskustella ministeri Tuppuraisen kanssa monista eri asioista ja saada vastauksia siihen, miten EU pyrkii ratkaisemaan erilaisia ajankohtaisia ongelmia, kuten esimerkiksi Afganistanin tilanteen. Tytti Tuppurainen oli erittäin ystävällinen ja vastasi mielellään opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin. Keskustelua käytiin myös Suomen maahanmuuttopolitiikasta ja siitä, miten maahanmuuttajia pyritään työllistämään Suomessa.

Narinkkatorilta siirryttiin läheiselle Eurooppa-talolle, missä seurasimme ministeri Tuppuraisen, kansanedustaja Eveliina Heinäluoman sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen paneelikeskustelua. Keskustelu striimattiin Facebookissa ja se oli kaikille avoin aloitus Eurooppa olemme me – tapahtumakiertueelle.

Keskustelua käytiin EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista EU:ssa. Keskustelua käytiin myös suomalaisten heikosta osallistumisesta EU:n toimiin. Ministeri Tuppurainen esitti toiveita siitä, että pääsisi näkemään ja kuulemaan mahdollisimman monen suomalaisen mielipiteitä ja toiveita siitä, miten Suomen tulisi tulevaisuudessa osallistua EU:n toimiin. Hän painotti myös sitä, että Suomi on täysivaltainen jäsen EU:ssa, vaikka se ei aina meistä suomalaisista siltä välttämättä tunnu. 1990-luvun alussa Suomen ympäristöministerinä toiminut Sirpa Pietikäinen nosti esiin myös tämänhetkistä tilannetta ilmastopolitiikassa ja kertoi EU:n keinoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Vaikka paneelikeskustelu olikin hiukan virallisempi kuin Narinkkatorin keskustelutilaisuus, pääsi yleisökin esittämään kysymyksiään panelisteille. Tapahtuma oli hyvin informatiivinen ja jätti miettimään sitä, miten itse pääsisi mukaan vaikuttamaan EU:n tulevaisuuteen.

 

 

 

Kokonaisuudessaan tapahtumasta jäi hyvä fiilis ja se avasi silmiä Suomen toimille EU:ssa. Tapahtuman myötä heräsi tunne siitä, että Euroopan toimiin ei välttämättä olekaan niin vaikea vaikuttaa, kuin ennen olimme luulleet – mikä onkin varmasti juuri se tunne, mitä Eurooppa olemme me -tapahtumat pyrkivät meille suomalaisille välittämään.

Emma Kosonen ja Meri Lepola 2C

 

 

Ohessa videolinkki MTV 3:n Kymmenen Uutisiin: lopussa munkkalaiset kuuntelevat Mieskuoro Huutajia Narinkkatorilla (kohta 17.30)
www.mtv.fi/sarja/kymmenen-uutiset-33001001003/torstai-16-9-klo-2200-1466972

 

Alla Hannariikka Niemisen (EP:n Suomen toimiston tiedottaja) kiitosviesti, jossa linkki VNK:n twiittaamaan klippiin opiskelijoidemme keskustelusta EOMI Tuppuraisen kanssa:

”Huomenta, Suurkiitos vielä teille ja opiskelijoillenne – ilman heitä kiertueavaus olisi jäänyt kovin tyhjäksi.
Tässä VNK:n puolelta, jos haluatte jakaa koulun tileillä:
twitter.com/valtioneuvosto/status/1438499129680744458?s=11
yst.terv.
Hannariikka”

 

 


SM