Yhteiskunta- ja talouslinjan vierailu Nordnetin paikallistoimistossa

Lokakuun lopussa Munkkiniemen yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjan oppilaat vierailivat opettaja Petri Sarjasen johdolla Nordnetin paikallistoimistossa Helsingin keskustassa. Paikalle saapui myös muita Bridge-verkoston kouluja. Ohjelmaan kuului kaksi erilaista sijoitusaiheista esitelmää.

Nordnet on ruotsalainen sijoituspalveluita tarjoava nettipankki, jonka toiminta ulottuu kaikkiin pohjoismaihin Islantia lukuunottamatta. Nordnet on tullut monille piensijoittajillekin tutuksi superrahastoiksi kutsuttujen kuluttomien indeksirahastojen myötä. Nordnetin palveluiden helppokäyttöisyys ilman kuluja ja hämmentävää sijoitusinstrumenttikirjoa rohkaisee aloittelijoita mukaan sijoitustoimintaan. Sijoittaminen kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin sekä muihin instrumentteihin on kuitenkin mahdollista.

Meklari ja teknisen analyysin asiantuntija Joonas Nurmi kertoi lyhyesti Nordnetin tarjoamista, varsinkin lukioikäisille hyvin sopivista palveluista. Nordnetin nettisivustoilta löytyy monimuotoisesti kaikentasoista sijoittamiseen liittyvää opetusmateriaalia ja informaatiota muun muassa blogikirjoituksina ja podcast-keskusteluohjelmina. Nurmi kehotti erityisesti meitä tutustumaan Nordnetin maksuttomiin verkkokursseihin, jotka ovat olleet suosittuja tiedonlähteitä aloitteleville sijoittajille. Yrityksen esittelyn päätteeksi hän myös kertoi meille meklarin jokapäiväisistä työkuvioista.

Seuraavaksi Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi kertoi sijoittamisesta yleensä. Selkeästi esitettyjen esimerkkien avulla hän suositteli aloittamaan passiivisen sijoittamisen muun muassa indeksirahastoihin mahdollisimman pian. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa sen parempi, sillä vuosien varrella korkoa korolle vaikutuksen seurauksena voi kasaantua turvallisistakin sijoituskohteista suuret voitot. Ei siis kannata jäädä odottelemaan oikeaa hetkeä, sillä sitä odotellessa voi mennä jopa vuosikausia. Paras sijoitushetki on aina nyt.

Sijoittamisen kolme kullanarvoista neuvoa ovat:

1. Aloita säästäminen
2. Minimoi kulut
3. Sijoita pitkäjänteisesti osakkeisiin

Nuorekkaalla esiintymistyylillään Martin Paasi piti puheenvuoronsa mielenkiintoisena ja helposti seurattavana.

Molemmat Nordnetin asiantuntijat vastasivat mielellään oppilaiden ja opettajien esittämiin kysymyksiin, ja monimutkaisemmistakin sijoituksiin liittyvistä kiemuroista päästiin keskustelemaan ymmärrettävällä tavalla.

Oppilaitten kysymykset liittyivät automatisaation ja tekoälyn yleistymiseen sijoitusmaailmassa sekä järkeviin sijoitusstrategioihin lamaan varauduttaessa. Sekä Joonas Nurmi että Martin Paasi vastasivat kysymyksiin sijoittamisesta ja eri sijoitusinstrumenteista asiantuntevasti. Esitelmät antoivat oppilaille ja opettajille uusia työkaluja onnistuneen sijoittamisen aloittamiseksi.

lukiolaiset Alexander Traversa & Frans Silander