Virtuaalivierailu Yhdysvaltojen suurlähetystöön

Joukko Munkan yt-linjalaisia otti osaa koulun järjestämään vierailuun USA:n suurlähetystöön keskiviikkoiltapäivänä 19.5.2021. Munkkiniemen yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjalaiset mukaan lukien vierailuun osallistui noin sata Bridge-verkostoon kuuluvaa henkilöä: Lahden yhteiskoulusta yt-linjan englannin kurssin ryhmä, Lauttasaaresta kansainvälisen liiketoiminnan linjan ryhmä ja Kulosaaresta Model United Nations -opiskelijaryhmä.

Bill Couch (U.S. Embassy Public Affairs Officer) aloitti ohjelman kertoen, että USA:n diplomaatit tulevat työhönsä hyvin vaihtelevista taustoista. Bill Couch itse on koulutukseltaan opettaja, ja hakeutunut siltä pohjalta kansainväliselle uralle. Mitään suoraa diplomaattiuraputkea ei siis Yhdysvalloissa ole. Couchilla on takanaan pitkä työjakso Kiinassa, ja hän kertoi, että Suomeen tulo oli sen jälkeen kuin (lähes) kotiinsa olisi tullut. Kunnon talvi (Alabaman kasvatille) on toki tullut tänä talvena Suomessa koettua, mutta toisaalta myös vintage-jenkkiautojen cruising-iltakin Kaivopuistossa. Couch kehui myös sitä, miten poliittisella ja diplomaattisella tasolla Suomessa on helppo toimia.

Tavallinen työpäivä, Bill Couchin mukaan, koostuu hänen työssään puhelinkeskusteluista, sähköposteista ja verkkotapaamisista, sekä toki myös edustamisesta. Nyt korona-aikana matkatili on jäänyt lähes koskematta, mutta toisaalta, Couch naurahti, vaalivalvojaiset menivät suurlähetystössä hyvin aikataulutettuna – maassamme, jossa aikatauluista ja sovitusta pidetään jämptisti kiinni.

Couch totesi, että hänen työssään joustavuus on tärkeää. Toisaalta, asiat on tehtävä kunnolla ja usein juuri tietyllä tavalla. Työssä on tiedettävä vähän joka asiasta, mutta toisaalta asioita ei kannata ottaa itseensä eikä jäädä niitä murehtimaan.

Bill Couch kertoi kysyttäessä, että kotimaan presidenttien vaihtuminen vaikuttaa yllättävän vähän hänen työhönsä – vaikka toki muutoksia aina tulee. Muuten, verratessaan Suomea ja Yhdysvaltoja, Couch analysoi, että Suomessa hallinto on monella alalla keskitetympää. USA:ssa osavaltiot hoitavat asioita paljon enemmän itsenäisesti. Suomessa myös luotetaan hallintoon ja veronmaksun hyödyllisyyteen enemmän kuin Atlantin toisella puolen. Suomessa luotetaan ja uskotaan hyvinvointivaltioon.

Mutta missä järjestetään seuraava huipputapaaminen Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien välillä? Couch sanoi, että Suomen rooli ja asema on suurvaltatapaamisissa otettu aina kiitollisena vastaan. Mutta seuraava kohtaaminen, sen paikkaa ei vielä tiedetä.

Kaiken kaikkiaan saimme Suomen asemasta ja julkisuuskuvasta suurlähetystöstä viestiä, että se on maailmalla hyvä. Perusamerikkalainenkin tietää, että täällä on kylmä, sijaitsemme Euroopassa, meillä on sauna ja kovia urheilijoita. Sen lisäksi monet suomalaisyritykset ovat tunnettuja tuotteidensa huippulaadustaan ja olemme ”part of the Nordic countries”, Bill Couch lisäisi listaan.

 

 

 

 

KN