Flooran päivä -konsertti ”Yhteinen Itämeremme”. Kunniavieraana Viron suurlähettiläs Margus Laidre

Tiistaina 15.5.2018 Munkkiniemen yhteiskoulun juhlasalissa pidetty perinteinen Flooran päivä -konsertti järjestettiin tänä vuonna Viro 100 -juhlavuoden kunniaksi teemalla ”Yhteinen Itämeremme”. Konsertissa soittivat ja lauloivat Munkkiniemen yhteiskoulun, Munkkiniemen ja -vuoren ala-asteiden, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ja Länsi-Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Myös Munkkiniemen yhteiskoulun ystävyyskoulu Gustav Adolfi Gümnaasiumin edustajat nähtiin juhlavuoden kunniaksi Munkan lavalla.

Yleisö oli juhlan henkeen arvovaltaista: koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi paikalla olivat Viron Suomen suurlähetystön edustajat suurlähettiläs Margus Laidre ja neuvos Pille Toompere.

Konsertti alkoi tilaisuuden luonteeseen kuuluvasti yhteislauluna. Yhdessä laulettiin sekä Suomen että Viron kansallislaulut. Munkkiniemen yhteiskoulun musiikin opettaja Ville Sumelles ja Inga Rikandi musiikkiopistolta lausuivat tervetuliaissanat ja johdatti kuulijat konsertin Viro- ja äitienpäiväteemoihin. Lapsikuorot lauloivat yhdessä suomeksi ja viroksi herkän Äidin sydän -kappaleen, joka on Lydia Koidulan sanoittama virolainen kansansävelmä.

Hei helele, virolainen kansansävelmä Kalevalan sanoineen, oli ihastuttava esitys lapsikuorojen esittämänä kantelesäestyksellä, samoin kuin kaikkien kuorojen ja orkesterin yhdessä esittämä Vändra metsas.

  

  

 

 

Munkkiniemen yhteiskoulun esityksessä päästiin ajankohtaisiin Euroviisu-tunnelmiin. Kaelakee häälhän on Viron euroviisuedustaja vuodelta 1996. Lukion bändikurssin opiskelijat olivat luoneet kappaleesta kauniin tulkinnan.

Eestlane olen ja eestlaseks jään Munkkiniemen yhteiskoulun virolaisen ystävyyskoulun Gustav Adolfi Gümnaasiumin opiskelijoiden Anna-Liisa Niinemetsin ja Lisandra Leetmaanin esittämänä vei ajatukset 1990-luvun taitteeseen, jolloin laulun sanoma oli laulavan vallankumouksen aikana hyvinkin poliittinen ja tärkeä.

Musiikkiopiston ohjelmaa puolestaan oli kaunis tulkinta Saarenmaan valssista, jonka sävelten kautta päästiin lopun yhteislauluhuipennukseen samaisesta ikivihreästä. Saarenmaan valssi on virolaisen Raimond Valgren sävellys, ja sen alkuperäiset vironkieliset sanat ovat katkelma Debora Vaarandin runosta Talgud Lööne soos (Talkoot Löönen suolla).

 

  

  

 

 

Helteinen Flooran päivä -konsertti jää varmasti kaikkien esiintyjien ja yleisön mieleen – paitsi lähes trooppisen kesäsään – myös muuten lämpimän suomalais-virolaisen tunnelmansa ansiosta.

  

  

 

Konsertin tunnelmiin voi palata täällä: www.youtube.com/watch?v=s95vHO5DfmU

KN