Vieraana aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala

Tiistaina 7.5. ja keskiviikkona 8.5. koulussamme vieraili Myyryn eli Munkkiniemen yhteiskoulun ystävät ry:n kutsusta aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala. Tiistaina 7.5. Moisala luennoi ensin lukiolaisille osana lukion hyvinvointipäivän ohjelmaa. Lukiolaisten jälkeen luennolle pääsivät peruskoululaiset. Moisala oli otsikoinut luennon ”Nuoret aivot älylaiteaikakaudella”.  Keskiviikkona Myyryn järjestämässä vanhempainkahvilatilaisuudessa Moisala puhui otsikolla ”Lasten ja nuorten aivojen kehitys älylaiteaikakaudella”.

Luennot käsittelivät hyvin laajasti aivoja ja niiden hyvinvointia. Moisala aloitti luentonsa kertomalla sanoin ja kuvin siitä, miten aivot kehittyvät 30-vuotiaaksi saakka. Iäkkäämpienkään ei tarvitse olla huolissaan aivoistaan, sillä aivoja kehittää 30 ikävuodenkin jälkeen kaikenlainen tekeminen.

Mona Moisala on tutkinut erityisesti sitä, miten älylaitteiden käyttäminen ja multitaskaaminen (multitasking) vaikuttavat keskittymiskykyyn. Moisala havainnollisti kuvalla sitä, miten aivoissa on huomattavan paljon enemmän aktivaatiota silloin, kun ihminen tekee useita asioita samanaikaisesti. Multitaskaaminen ylikuormittaa aivoja, jolloin ihmistä alkaa väsyttää ja hänen stressitasonsa nousee. Tutkimuksen tuloksena on havaittu, että nuorilla jotka tekevät jatkuvasti montaa asiaa samaan aikaan, on huonompi keskittymiskyky.

Moisala puhui kiinnostavasti myös pelaamisen vaikutuksesta aivoihin. Hänen mukaansa pelaaminen on toisaalta jopa hyvää treeniä aivoille mutta toisaalta pelaamisella voi olla myös haittavaikutuksia. Haittavaikutukset ovat erityisen merkityksellisiä silloin, jos ihmiselle syntyy addiktio pelaamiseen.

Mona Moisala korosti unen merkitystä hyvin painokkaasti. Riittämätön uni vaikeuttaa koulunkäyntiä ja oppimista. Aivojen hyvinvoinnin kannalta unella on erittäin tärkeä tehtävä, sillä unen aikana aivojen ”huuhtelujärjestelmä” poistaa aivoista kuonaa. Moisalan mukaan nuori tarvitsisi tasaisesti 8 – 10 tunnin yöunet. Mona Moisala antoikin nuorille ja vanhemmille vinkkejä siitä, miten nuokahtamista voi helpottaa. Älylaitteita ei kannattaisi käyttää enää juuri ennen nukkumaan menemistä ja Moisalan mukaan myös mindfullness voi helpottaa unen saamista.

Sekä tiistain että keskiviikon luennoilla yleisö oli erittäin aktiivista. Moisala sai vastata useisiin, mielenkiintoisiin kysymyksiin. Lukiolaisten luennolla kysyttiin mm. miten väkivaltapelit vaikuttavat aggressioon ja vaikuttavatko ne mahdollisesti empatiakykyyn. Samat asiat pohdituttivat myös vanhempia keskiviikkoillan luennolla. Peruskoululaisten luennolla nousi kysymys mm. siitä, miksi ihminen unohtaa asioita. Sekä peruskoulun luennolla, että vanhempien tilaisuudessa kysyttiin myös musiikin kuuntelun vaikutuksesta keskittymiskykyyn.

Moisala kiteytti luentonsa tärkeimmän annin luennon lopuksi seuraaviin vinkkeihin:

  • Yritä keskittyä vain yhteen asiaan kerralla, sillä monisuorittaminen kuormittaa aivoja ja saattaa heikentää keskittymiskykyä.
  • Laita kännykkä välillä kiinni tai äänettömälle.
  • Älä pelaa liikaa!
  • Muista nukkua tarpeeksi.
  • Liiku päivittäin niin, että hengästyt.

 

 

K-LH & KN