Vaihtotunnelmia Aix-en-Provencesta

Olen viettänyt viimeiset kaksi viikkoa Etelä-Ranskassa Aix-en-Provence nimisessä kaupungissa. Aix-en-Provence sijaitsee lähellä Marseillea ja sen väkiluku on noin 150 000. Aix on viihtyisä ja kaunis kaupunki, jonka keskusta on täynnä upeita katuja, ravintoloita, vaatekauppoja ja tyylikkäitä ihmisiä. Olen päässyt tutustumaan hyvin Aixin keskustaan, sillä koulultamme kävelee sinne vain kymmenessä minuutissa.

Käyn kolmen viikon ajan koulua Paul Cézanne nimisessä lukiossa. Kotoa koululle on matkaa noin 25 minuuttia ja olemme menneet kouluun pääosin autolla tai bussilla. Ranskassa koulupäivät ovat pidempiä kuin Suomessa. Tyypillinen koulupäivä kestää 8-9 tuntia, johon sisältyy yksi tunnin pituinen lounastauko. Oppiaineet ja tuntien sisällöt ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa, vaikka koneiden sijasta ranskalaiset kirjoittavat tunnilla käsitellyt asiat vihkoihin. Lempiaineeni ovat englanti ja tanssi, jota meillä on yhteensä 6 tuntia viikossa. Opettajat ja oppilaat ovat mukavia, sekä moni on myös kiinnostunut Suomesta.

Säät Ranskassa ovat olleet hyvät ja joka päivä on ollut yli 25 astetta. Vietimme viime viikonlopun vuoristomaisemissa Polignyssa, joka sijaitsee Kaakkois-Ranskassa. Lisäksi olemme viettäneet paljon aikaa Aixin keskustassa. Olemme shoppailleet, käyneet syömässä, ja viimeviikon torstaina menimme tanssiryhmän kanssa tanssiesitykseen Aixin konservatorio talolle.

Ranskalaisen perheen arki on hyvin tavallista. Koulu loppuu viiden tai kuuden aikaan ja illallinen syödään noin klo 20. Rankalaisille on tyypillistä, että illallinen syödään aina koko perheen kanssa, jolloin vaihdetaan päivän kuulumiset. Syömiseen menee siis joka ilta vähintään tunti.

Osallistuin alun perin Mistral Boréal vaihtoon, koska olin kiinnostunut ranskalaisesta arjesta, koulusta sekä motivoitunut oppimaan ranskan kieltä paremmin. Tähän asti vaihto on mennyt hyvin ja olen oppinut paljon uutta. Rakastan ranskalaisia kahviloita ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille, joilla siihen on mahdollisuus. Vaihto on paras tapa oppia kieltä, tutustua uusiin ihmisiin sekä saada ikimuistoisia kokemuksia.

Venla Vehkaluoto, 2D