Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä

Kansantaloustieteen tohtori ja kansanedustaja (kok.) Juhana Vartiainen luennoi täydelle salille lukiolaisia Kulosaaren yhteiskoulussa maanantaina 29. tammikuuta 2018. Tapahtuman järjesti KSYK:n yhteiskunta- ja talouslinjan vetäjä Ville Kohvakka.

Vartiainen keskittyi alustuksessaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion haasteisiin. Järjestelmää voidaan ylläpitää vain korkealla työllisyysasteella ja juuri tässä on Suomen heikkous Skandinavian maihin verrattuna. Emme voi elää loputtomiin velalla, joten kestävyysvaje on saatava umpeen mahdollisimman pian. Väestöllinen huoltosuhde vain heikentyy lähitulevaisuudessa. Työikäinen ja -kykyinen väestö on saatava sorvin ääreen keinolla millä hyvänsä.

Vartiainen ei kuitenkaan ole hyvinvointivaltion purkamisen kannalla. Pohjoismaat ovat pärjänneet hyvin!

”Globaali markkinatalous on kuin kasinolla käynti: kaikki eivät voi voittaa. Elämä on täynnä epävarmuuksia ja on hienoa, että me kaikki olemme vakuutettuja”, Vartiainen totesi.

”Hyvinvointivaltiomme perusta on kuitenkin luotu silloin, kun järjestelmää oli edullista ylläpitää”, hän jatkoi. Tällä Vartiainen viittasi aiemmin suotuisaan demografiseen rakenteeseen.

Alustuksen päätteeksi linjajohtaja Kohvakka pyysi Vartiaista vertailemaan Suomen ja Ruotsin yhteiskuntien vahvuuksia. Suomen etuna Vartiainen pitää erinomaista koulutusjärjestelmää.

Tilaisuuden päätteeksi opiskelijat saivat esittää kysymyksiä. Vartiainen oli selvästi ilahtunut niiden määrästä ja laadusta.

Bridge-verkoston tilaisuudet jatkuvat Munkassa lainsäädäntöneuvos Tiina Fermin luennoidessa kyberturvallisuudesta helmikuun lopulla.

PS & SM