Tuomas Oksa

10 Kysymystä - Tuomas Oksa

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Tuomas Oksa ja asunut koko elämäni Munkkiniemessä.

2. Pelaat koripalloa. Milloin aloitit koripallon pelaamisen ja miten päätit aloittaa juuri koripallon?

Molemmat isoveljeni pelaavat koripalloa. Olin pienenä paljon mukana, kun heitä kuljetettiin koripallotapahtumiin ja kannustin katsomossa. Aika pian aloitin heidän jalanjäljissään. Muutaman palloilukerhovuoden jälkeen aloitin 5-vuotiaana Torpan Pojissa ja siitä lähtien vapaa-aikani on pääosin kulunut lajin parissa.

3. Olet juuri palannut nuorten EM-kisoista Puolasta. Joukkueenne sijoittui viidenneksi, ja se on kaikkien aikojen toiseksi paras suomalaissijoitus. Onnittelut siitä. Kerro, millainen kokemus EM-kisat olivat.

Kiitos! Nämä olivat ikäluokkamme ensimmäiset viralliset arvokisat. En siis ennen kisoja olisi uskonut pärjäävämme näinkin hyvin Euroopan huippumaita vastaan. Pelillisesti turnaus oli varsin onnistunut yhtä kohtalokasta jatkoaikatappiota lukuun ottamatta. Pelasimme tulevia ammattilaispelaajia vastaan, voitimme kovia korismaita ja osoitimme Suomen kuuluvan Euroopan huipulle. Tulen varmasti muistamaan ne 11 päivää vielä pitkään!

4. Huippu-urheilu vaatii tiukkaa harjoitusohjelmaa. Kerro, millainen harjoitusohjelma sinulla viikon aikana on.

Harjoittelen suurimman osan viikosta kahdesti päivässä, tapahtui se sitten MYKin aamuvalmennuksessa, oman joukkueeni treeneissä tai vapaa-ajalla. Pyrin kuitenkin pitämään vapaapäiviä säännöllisesti, että mieli pysyy virkeänä eikä harjoittelu ala kyllästyttää. Viikonloput ovat kauden aikana pyhitetty otteluille, joita kertyi viime kaudella noin 50.

5. Huippu-urheilun ja koulutyön yhdistäminen vaatii myös tietynlaista luonnetta ja suunnitelmallisuutta. Miten onnistut yhdistämään koulun ja urheilun? Millaisia tapoja/ominaisuuksia se vaatii?

Tärkeintä koulun ja koripallon yhdistämisessä on aikataulut ja niistä kiinni pitäminen. Varaan päivittäin aikaa läksyjen teolle, minkä jälkeen voin keskittyä ja valmistautua harjoituksiin rauhassa. Koulutöitä eikä lukemista kannata jättää viimeiseen iltaan, sillä se syö aikaa treenaamiselta.

6. Kuinka paljon vapaa-aikaa sinulle viikon aikana jää? Miten rentoudut?

Kun aikatauluista pitää kiinni, jää myös aikaa rentoutumiselle. Näen vapaa-ajalla kavereitani, ulkoilen tai pelaan pleikkaria. Usein päiväni ovat pitkiä, joten joskus vapaa-ajaksi riittää vain kotona makoilu.

7. Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi seuraavan kolmen vuoden ajaksi?

Olen ollut lukiossa vasta viikon verran, joten konkreettisia tavoitteita on vaikea vielä asettaa. Toki pyrin tähtäämään kaikessa opiskelussani hyviin arvosanoihin ja kaukana häämöttäviin ylioppilaskirjoituksiin. Uskon pärjääväni hyvin, kun käytän riittävästi aikaa opiskeluun. Koripallon saralla tavoite joka kaudella on olla ikäluokkamme huipulla kauden päättyessä.

8. Jos et harrastaisi koripalloa, mitä harrastaisit mieluiten? Miksi?

Jalkapalloa. Toisin kuin koripalloa, fudista voi pelata millä tahansa porukalla, vaikkei lajitaustaa löytyisikään. Kokeilin myös nuorena jalkapalloa kesäisin fudiskerhoissa. Olin yhdeksännellä luokalla koulujen välisisissä kisoissa maalivahtina ja jouduin mielestäni vain harvoin hakemaan palloa selkäni takaa maaliverkosta. Olisin varmaan panostamalla pärjännyt siinäkin lajissa. Harmi, että nykyään ei ehdi harrastamaan kuin yhtä lajia.

9. Ketä urheilijaa ihailet/arvostat? Miksi?

Mo Farah, Kobe Bryant, Michael Phelps… listaa voisi jatkaa pitkälle. Olen urheilumies yli lajirajojen. Pyrin ottamaan vaikutteita myös muualta urheilumaailmasta kuin vain koripallon keskuudesta, sillä menestys vaatii ominaisuuksia, jotka löytyvät joka lajin parhailta. Farah on taistelutahdon ilmentymä, Bryantin omistautuminen lajilleen on ihailtavaa, ja Phelps on kaikkien aikojen menestynein olympiaurheilija.

10. Katso hetki tulevaisuuteen. Missä näet itsesi noin viiden vuoden kuluttua?

Toivon, että ensisijaisesti olisin korkeakouluopiskelija jossain päin maailmaa. Olisi hienoa, jos siihen saisi yhdistettyä ammattimaisella tasolla koripallon pelaamisen vielä sitäkin seuraavat 5 vuotta.


10 kysymystä -palstalla julkaistaan haastatteluja munkkalaisista – joko nykyisistä tai entisistä. Haastateltavat voivat olla eri alojen osaajia ja harrastajia, palkittuja tai muuten vain erityisiä. Tunnetko kiinnostavan tyypin?

Vinkkaa osoitteeseen anu.pohjanoksa @ munkka.fi.