Tasa-arvon käännekohdat eilen ja tänään

Helsingin Eurooppa-salissa järjestettiin perjantaina 6.3.2020 Peking-Bryssel-Helsinki Tasa-arvon käännekohdat eilen ja tänään -keskustelutilaisuus naistenpäivän kunniaksi. Seminaariin osallistui yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijoita EPAS-yhteistyön kautta.

Tilaisuuden avasi Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Veronika Honkasalo. Honkasalo kiteytti tasa-arvon nykytilanteen Suomessa ja muissa pohjoismaissa, sekä avasi keskustelun ajankohtaisille ongelmille. Näistä hankalimmaksi mainittiin nettiväkivalta.

Avauksen jälkeen tapahtuman juontaja Sallamari Muhonen esitteli “Pekingin veteraanit”, jotka osallistuivat 25 vuotta sitten järjestettyyn Pekingin konferenssiin. Syyskuussa vuonna 1995 189 YK:n jäsenvaltiota sitoutui poliittisesti Pekingin julistuksessa ja toimintaohjelmissa naisten oikeuksien edistämiseen. Paikalla olleet aktivistit muistelivat naisten oikeuksien edistämisen kannalta tärkeitä hetkiä.

Seuraavaksi kuulimme europarlamentaarikoilta kuinka kansainväliset sopimukset näkyvät EU:n tasa-arvo politiikassa ja kuinka Euroopan Unioni ottaa naiset huomioon hallintorakenteissaan. Keskustelemassa olivat Heidi Hautala, Miapetra Kumpula-Natri ja Sirpa Pietikäinen.

Keskustelua oli kuuntelemassa myös Tarja Halonen, jolta pyydettiin yllättäen muutama sana. Hän muistutti spontaanissa puheenvuorossaan aktiivisen kansalaisjärjestötyön jatkuvuuden tärkeydestä ja antoi paikalla olleille nuorille hyvän elämänohjeen: “Maailma on teille avoin. Menkää ja valloittakaa se.”

Loppuun ulkoministeriön lähetysneuvos Tanja Leikas-Bottà summasi sukupuolten välisen tasa-arvon tulevaisuuden näkymiä. Tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut ja opettavainen.

 

 

Vera Väresmaa ja Rebekka Ilmivalta 1C