Taloustieteilijä ja kauppatieteiden tohtori Mika Pantzaria kuuntelemassa

Munkkiniemen yhteiskoulun YT-linjalaiset matkasivat 21. tammikuuta Bridge-yhteistyökoulumme Kulosaaren yhteiskoulun jokavuotiselle Studia generalia -luennolle, jolla tänä vuonna luennoi taloustieteilijä ja kauppatieteiden tohtori Mika Pantzar.

Pantzarin luennon aiheena oli talouden ylivalta. Vapaasti esitelmöiden hän käsitteli sekä taloutemme haitallisia myyttejä että päättäjien ja taloustieteilijöiden maalaamia uhkakuvia, jotka hänen mielestään olivat harhaanjohtavia ja haitallisia. Tunnin mittaisella luennollaan Pantzar kävi oman talouskäsityksensä läpi päällisin puolin sukeltaen tarkemmin aiheisiin, kuten suomalaisten mustavalkoiseen suhtautumiseen talouteemme ja pörssin liialliseksi kasvaneeseen vaikutukseen yrityksiin. Tässä aihepiirissä Pantzar viipyi hyvän tovin terästäen faktaa, että yritys voi menestyä ja kasvaa Suomessa talousmaailman huipulle ilman pörssiin listautumista.

Luennon lopuksi, Pantzarin vastatessa kysymyksiin, nousi esiin hänen kummeksuntansa valtion nurinkurista talouspolitiikkaa kohtaan ja keynesiläisyyden tärkeys suhdanteiden tasaamisessa. Kaikkiaan luento oli erittäin mielenkiintoinen sen keskittyessä hahmottelemaan talouden kokonaiskuvaa keskittymättä liikaa tiettyyn kapeaan osa-alueeseen.

Mielestäni on tärkeää ymmärtää vallitsevan taloustilanteen kausaaliset suhteet ja peruslainalaisuudet. Tällöin kotitaloudet osaavat varautua omassa elämässään talouden turbulenssiin.

Aarni Kivistö 1C