Sevedon taidetta

Helsingin Sanomissa oli perjantaina juttu Helsingin vanhimpiin kahviloihin kuuluvasta Hopia-kahvilasta, joka on avattu uudelleen remontin jälkeen. Artikkelissa mainitaan, että ” – – seinillä näkyy kalevalahenkisiä seinämaalauksia Väinämöisine ja Ainoineen kuin muistona menneestä. Hopia oli viime vuoden lopulle asti kahvila Ekbergin jälkeen Helsingin vanhin alkuperäisenä säilynyt kahvilainteriööri. Nyt tästä muistuttavat vain venäläissyntyisen taiteilijan Sevedon seinämaalaukset vuodelta 1949.” (Juhani Tolvanen: Helsingin toiseksi vanhin kahvila­interiööri modernisoitiin mittavassa remontissa – Asiantuntijat paheksuvat Suomessa vallitsevaa historiattomuutta, 4.3.2021 17:08)

Ja tässä kohtaa munkkalaisilla kilisevät tunnistuskellot, sillä samaisen Sevedon töitä on myös Munkkiniemen yhteiskoulun ruokalan seinällä!

Sevedon tiimoilta koulun informaatikko teki nimittäin jäljitystyötä muutamia vuosia sitten, ja silloin selvisi, että nimimerkin taakse kätkeytyi Severin Dolivo, Georg Dolivon isä! Lisää tutkimuksesta ja sen tuloksesta voi lukea Senioriviestistä nro 18, toukokuulta 2013.

KN