Santtu Talja

Masterchef suomi 2022 kilpailijat Santtu Talja kuvaaja Jaakko Kahilaniemi

MasterChef Suomi 2022 -kilpailija Santtu Talja (kuva Jaakko Kahilaniemi). MasterChef Suomi ti 20.00 MTV3-kanavalla. Seuraava jakso ennakkoon maksuttomassa MTV-palvelussa.

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Santtu, 34-vuotias filosofian maisteri, ja asun tätä nykyä Etelä-Haagassa.

2. Milloin kirjoitit Munkasta ylioppilaaksi ja minne hait lukion jälkeen opiskelemaan?

Kirjoitin ylioppilaaksi 2007 ja hain 2009 opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistoon, jonne myös pääsin.

3. Mistä sait innostuksen hakea juuri näihin opintoihin?

Kyllä se ajatus varmasti lukiosta lähti, mutta toisaalta parin välivuoden aikana ehti miettimään asioita muiltakin kanteilta. Muistan ajatelleeni, että opiskelisin itseni historian opettajaksi, mutta toisin kävi.

4. Kerro hieman siitä, mitä teet nykyään?

Nykyään toimin HSY:llä hankinta-asiantuntijana, eli kilpailutan mm. erilaisia vesi- ja jätehuollon investointeja ja palveluita. Vapaa-ajallani olen perheenisä kahdelle pienelle pojalleni.

5. Tiedämme, että olet innokas ja hyvä ruoanlaittaja, sillä olemme seuranneet tämän kevään MasterChef Suomi -ohjelmaa ja edesottamuksiasi MTV:ltä. Miten päädyit hakemaan ohjelmaan?

Olen tykännyt hifistellä ruokien kanssa jo aika pitkään, mutta kyllähän ohjelmaan hakeminen oli silkka päähänpisto! Huvikseni laitoin hakemuksen tuotantoyhtiölle katseltuani muutaman jakson julkkisten MasterChef-kauden hieman kömpelöitä vaiheita. Hakuprosessin jokaisessa vaiheessa olin aidosti yllättynyt, kun pääsin jatkoon. Kun tuli soitto, että minut oli valittu ohjelmaan, meni ainakin viikko uskoa se todeksi.

6. Jos kuvaisit ohjelman tekoa kolmella adjektiivilla, miten kuvailisit sitä?

Ihana, uuvuttava ja opettavainen.

7. Et saa tietenkään paljastaa kuinka kisassa käy, mutta kysytäänpä näin: lähtisitkö ohjelman kuvauksiin mukaan uudestaan?

Nanosekuntiakaan miettimättä kyllä. Ehdottomasti.

8. Tämä on pakko kysyä: mikä on lempiruokasi?

Se vaihtelee tilanteesta ja tunnelmasta toiseen. Merenelävät ovat aina herkkua, joten sanotaan vaikkapa sitruunainen hummeririsotto.

9. Kerro vielä jokin hauska muisto kouluajoiltasi!

Kumma kyllä Petri Sarjanen liittyy aika moneen. Yksi tällainen oli 2003 yhdeksännen luokan leirikoulumatkamme Italiaan, Gardan kylään. Valvojaksi mukaan lähtenyt Sarjanen piti näennäisen kovaa jöötä ja iltauinneillekin mentiin suht järjestyksessä. Todella hauskaa meillä silti oli ja jotain tuli opittuakin.

10. Jos mietit itseäsi vastavalmistuneena ylioppilaana koulun pihassa, mitä haluaisit sanoa tällä elämänkokemuksella siinä elämänvaiheessa olevalle nuorelle itsellesi?

Sijoita Teslaan! Vakavammin: Keskity hetkeen! Tulevaisuutta kannattaa kyllä suunnitella, mutta ei määräänsä enempää, sillä tarkkoja suunnitelmia märehtimällä ei voita mitään. Vastavalmistuneella ylioppilaalla on koko maailma auki, ja vaikka kaikki elämänvaiheet ovat omilla tavoillaan yhtä upeita, ylioppilaan huolettomuutta ei ihan helposti enää koe. Niinpä tee sitä, mistä nautit ja mistä olet aina haaveillut!