1. Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Saimi Hartikainen 9a:lta ja tulen Munkkiniemestä
2. Onneksi olkoon! Olet juuri saanut valmiiksi I care -lukudiplomin. Lukudiplomia voi koostaa koko peruskoulun ajan valitsemansa aiheen ympärille. Mistä aiheesta teit työsi ja millainen tämä projekti kokonaisuudessaan oli?
Työni aihe oli naiskirjailijoiden klassikot. Luin työtä varten kuusi naisten kirjoittamaa kirjaa, jotka on kirjoitettu viimeisen kahdensadan vuoden aikana ja mielletään nykyaikana klassikoiksi. Lukudiplomin varsinaisten tehtävien lisäksi pohdin työssäni muun muassa kirjailijan sukupuolen vaikutusta lukemiini teoksiin sekä naisen asemaa kirjoissa ja aikakausina, joina kirjat on kirjoitettu.
3. Luetko muuten paljon kaunokirjallisuutta? Millaista kirjallisuutta yleensä luet?
Luen paljon kaunokirjallisuutta. Kirjamakuni vaihtelee laidasta laitaan ja luen kirjoja lähes kaikista eri genreistä. Ainoastaan fantasia- ja sci-fi -kirjallisuus ei minua houkuta, tietenkin lukuun ottamatta Harry Pottereita. Kirjoja lukiessani pyrin lukemaan tasavertaisesti niin maailmankirjallisuuden klassikoita kuin chick-litiäkin sekä kaikkea siltä väliltä.
4. Kuinka usein luet?
Arkena luen kirjaa lähes joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Joskus kuitenkin koulu- ja harrastuskiireet vievät niin paljon aikaa, ettei sitä jää kirjoille kovinkaan paljoa. Onneksi äidinkielen lukuprojektit ovat hyviä syitä lukemiseen kaiken kiireenkin keskellä. Loma-aikoina puolestaan käytän usein koko päivän lukemiseen ja silloin saatan lukea kaksikin kirjaa viikossa.
5. Minkä teoksen luit viimeksi? Mitä pidit siitä?
Luin viimeksi joululahjaksi saamani Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin -romaanin. Pidin siitä todella paljon ja luin sitä lomalla monesti aamuyöhön saakka. Kirjan jännittävä juoni ja sen syvälliset mietteet tekivät kirjasta todella mielenkiintoisen. Suosittelen Jumalat juhlivat öisin -kirjaa kaikille tämän tekstin lukijoille!
6. Mainitse joitain lukemiasi hyviä teoksia. Perustele valintasi.
Ehdoton suosikkini on ollut ala-asteelta lähtien Harry Potter -kirjasarja. Vaikka luin Potterit ensimmäistä kertaa lähes seitsemän vuotta sitten, palasin niihin viimeksi viime syksynä: Potterit ovat kuolemattomia, selviä klassikkoja, jotka voi lukea aina vain uudestaan ja uudestaan. Rowlingin luoman maailman, hahmojen ja tunteiden voima on valtava. Harry Potterien lukeminen on kuin palaisi takaisin kotiin tuttujen hahmojen luokse, joiden seikkailuihin ei ikinä kyllästy.
Viime syksynä luin myös Sofi Oksasen Puhdistuksen äidinkielen kirjallisuustyötä varten. Pidin kirjasta todella paljon, sillä jännittävän juonen lisäksi kirja tarjosi mielenkiintoisen näkökulman Neuvostoliiton ja Viron historiaan sekä naisen asemaan. Pidin myös Oksasen omaperäisestä kirjoitustyylistä.
7. Millainen on hyvä teos? Millaisia ominaisuuksia sillä pitää olla?
Hyvässä teoksessa on tietenkin mukaansatempaava juoni ja mielenkiintoisia hahmoja. Kuitenkin teos, jolla ei ole näiden lisäksi muuta annettavaa, jää pinnalliseksi. Hyvä teos opettaa lukijalle jotain uutta tästä itsestään ja saa lukijan pohtimaan lukemaansa sekä maailmaa sen ulkopuolella. Toisin sanoen hyvä teos tarjoaa lukemisen nautintoa ja uusia ajatuksia.
8. Oletko jättänyt jonkin teoksen lukemisen koskaan kesken? Miksi?
F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu on jäänyt minulta useampaan kertaan kesken. Olen yrittänyt lukea sen monesti, mutta aina lukiessani huomaan, etten täysin ymmärrä Kultahatun syvällisempää ulottuvuutta, vain sen kauniin pintapuolen. Olen siis päättänyt odottaa myöhempää ikää ja ainakin toivottavasti sen mukana tulevaa henkistä kypsyyttä, jotta ymmärtäisin teoksen merkityksen.
Nyt olen kuitenkin lukenut Kultahatun loppuun, vieläkään sitä täysin ymmärtämättä. Aion vielä tulevaisuudessa lukea sen uudestaan, ehkä parikin kertaa.
9. Oletko ollut muuten mukana koulun I care, eli Minä välitän -toiminnassa? Jos, niin miten?
Olen osallistunut I care -toimintaan aktiivisesti lähes koko yläasteajan. Olen muun muassa ollut mukana tekemässä aamunavauksia, vierailulla kehitysvammaisten ystäväntuvalla ja eduskunnassa Ben Zyskowiczin vieraana sekä osallistunut Nälkäpäiväkeräykseen. Nyt yhdeksännellä luokalla olen oppilaskunnassa, joten I carelle on jäänyt vähemmän aikaa. Joulukuussa toteutimme I caren kanssa yhteistyössä Joulupuu-keräyksen suurella menestyksellä.
10. Entäpä tulevaisuuden haaveet; peruskoulu on kohta ohi. Mille alalle haluaisit suuntautua ja miksi?
Peruskoulusta suuntaan lukioon ja sieltä toivottavasti opiskelemaan jotain yhteiskunnallista alaa yliopistoon. Tämän jälkeen suunnitelmat näyttävät vielä hieman epäselviltä, mutta minua kiinnostavat kansainväliset suhteet, esimerkiksi Euroopan unionissa tai Yhdistyneissä kansakunnissa.