Rasisminvastainen viikko: Syrjinnän ja kiusaamisen vastainen viikko

Rasisminvastaisen teemaviikon toisena puhujatilaisuutena 7c, 7d ja 7e luokkien vieraaksi saapuivat tiistaina 21.3. Mia Puttonen ja Kaarina Särkiluoto. Mia ja Kaarina kertoivat meille, millaista on elämä kehitysvammaisena.

Vammaisuudella on tietenkin vaikutusta elämään. Kaarina kertoi, kuinka hän tarvitsee apua muun muassa raha- ja vaateasioissa. Mia korosti, että hän pitää tärkeänä sitä, että saa puhua ihmisille erilaisuudestaan ja Downin syndroomastaan. He molemmat ovatkin oman alansa aktivisteja, kokemusasiantuntijoita, jotka kiertävän eri tilaisuuksissa puhumassa kehitysvammaisten asioista.

Ja kuten Salkkareistakin tuttu Mia sanoi, haukkuminen sattuu aina. Hän tiivisti hyvin, että jokaisella vammaiseksi haukkujalla olisi todellakin peiliin katsomisen paikka. Ja jos joku havaitsee kiusaamista, on siihen puututtava!

Pentti Kurikan nimipäivien ja Kovasikajutun kautta päästiin lopulta siihen, miten muun muassa uusi vammaislaki on muun näkyvyyden ohella parantanut kehitysvammaisten asemaa viime vuosina.

Molemman puhujat korostivat lisäksi sitä, että kehitysvammaisiin voi myös tulla tutustumaan – ihan ilman pelkoa. Tilaisuutta vetänyt I care –koordinaattorimme Veera kertoikin omista mukavista kokemuksistaan Ystäväntuvalta; vaikka ensi erilaisuus saattaa mietityttää, olemme me kaikki kuitenkin samanlaisia.

Rasisminvastaista viikkoa vietetään vuosittain maaliskuussa viikolla 12. Viikko kulminoituu YK:n rasisminvastaiseen päivään 21.3. Nykyään kyseisellä viikolla otetaan kantaa myös yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta. KN

www.ykliitto.fi