Rasisminvastainen viikko: Oletko sinä aktivisti?

Rasisminvastainen viikko, eli Punaisen Ristin rasisminvastainen kampanja toteutetaan vuosittain viikolla, jolloin vietetään YK:n rasisminvastaista päivää (21.3.). Vuonna 2017 kampanjaviikko tapahtuu viikolla 12 eli 20.–26.3.2017.

Maanantaina 20.3. koulumme 7a, 7b ja 7f –luokille kävi omasta elämästään kertomassa Afganistanista Suomeen pakolaisena tullut Edris Bayan Shenwarai, Ed. Tilaisuuden olivat järjestäneet I care –koordinaattori Veera, kuraattori Jaakko ja juttua johti erityisopettaja Sami.

Edris kertoi englanniksi, kuinka hän oli kotonaan Kabulissa 15-vuotiaana koripallojoukkueen kapteeni, koululainen, josta piti tulla kansainvälinen koripallotähti. Tilanteet kuitenkin muuttuivat, ja hänen oli paettava kotimaastaan niin kauaksi kuin mahdollista.

Miltä Suomeen saapuminen sitten tuntui? Edin mukaan pahinta oli yksinäisyys uudessa ja vieraassa kulttuurissa. Oman maan jättäminen on surullista ja masentavaakin, vaikka Edris totesi, nyt vajaan parin vuoden maassa oleskelun jälkeen, kaiken olevan hyvin: korispelit jatkuvat, maa on rauhallinen ja suomi 8. kielenä on opettelussa työn alla. Puhujasta kuulsi samanaikaisesti kuitenkin ikävä kotimaan vuoria ja autiomaita, ruokaa sekä yhteisöllistä kulttuuria kohtaan.

Edin ja Samin kerrottua siitä, miten turvapaikanhakuprosessi etenee, kun pakolainen saapuu maahan, katsoimme Edriksen muutama vuosi sitten ystävänsä kanssa tekemän räp-videon. Paštunkielinen video on ”vaalivideo”, jolla kannustetaan nuoria äänestämään.

Räppärin sen jälkeen esittämän kysymys meille kaikille, mitä on olla aktivisti, ei ollut kovin helppo. Edris oli päätynyt vastaukseen, että olla aktivisti tarkoittaa oikeudenmukaisuuden puolesta taistelemista. Jos teet hyvää, olet aktivisti. Ja kuten uskonnon opettaja Eeva aamunavauksessa muistutti, hyvän tekemiseen ei aina tarvita paljoa. Asenne ratkaisee. KN

www.eirasismille.fi/asennetalkoot