Raportti 9.12.2022 Lauttasaaren yhteiskoulun Kansainvälisen liiketoiminnan päiviltä

Olimme Lauttasaaren yhteiskoulussa heidän järjestämillä KVL-päivillä eli Kansainvälisen liiketoiminnan päivillä.

Kuuntelimme aluksi hienoja puheenvuoroja erilaisilta ihmisiltä! Reko Ylikoski, joka oli Lauttasaaren yhteiskoulun lukiolainen, aloitti puheenvuorot kertomalla omia kokemuksiaan opiskelusta ja kuinka tehdä siitä mieluisaa. “Teidän pitää tehdä sitä mistä te tykkäätte”, Ylikoski ylisti. Tämä puhe herätti paljon ajatuksia opiskelumotivaatiosta ja ainevalinnoista. Opin, että aina kannattaa valita se aine, josta on oikeasti kiinnostunut. Oli hienoa kuunnella ihan lukiolaiselta näin hienoa ajattelua!

Kaisa Kivipelto, senioristrategi, oli seuraavana puheenvuorossa. Hän työskentelee Danske Bankilla ja on kahden lapsen äiti. Hän puhui rahasta, inflaation vaikutuksesta ja kuinka hän tasapainottaa työtä ja kotiarkea. Hänellä oli myös hyviä neuvoja liittyen oman talouden hallintaan.

Aaltoyliopiston rahoituksen professori, tohtori Peter Nyberg kertoi meille rahoitustieteestä ja yrittäjyydestä. Hän kertoi myös opiskelleensa filosofiaa yliopistossa. Hän puhui rahoituksesta ja taloudesta filosofisesta näkökulmasta ja esitti filosofisia kommentteja myös rahaan liittyen. ”Rahoitustiede on tietyllä tavalla funktionaalinen tiede, joka mahdollistaa asioita ja asioiden tekemistä”, hän kertoi. Hän kertoi vastuullisesta sijoittamisesta ja yrityksistä. “Yritys ei koskaan ole missään tyhjiössä, vaan se on osa sitä yhteiskuntaa missä se toimii”, totesi professori Nyberg. Puhe oli erinomainen, sillä opin paljon rahoituksesta ja sain uusia näkökulmia vastuullisesta sijoittamisesta.

ArtLab-tuotantoyhtiön toimitusjohtaja Anttoni Palm piti viimeisen puheenvuoron ennen opiskelijapaneelia. Hän on Lauttasaaren yhteiskoulun koulukummi ja onnistunut yrittäjä! Hän puhui utopioista ja unelmista. “Minä uskon siihen, että ihmisen kannattaa seurata sitä sisäistä ääntään”, sanoi Palm. Hän keskusteli myös siitä, tuoko raha todella onnellisuutta. Tämä puhe jätti minuun paljon ajateltavaa. Opin siitä, kuinka yritysidea voi lähteä juuri siitä omasta mielenkiinnon kohteesta, vaikka se hullulta tuntuukin. Myös pohdin paljon sen jälkeen omaa utopiaa. Jokaisen puheenvuoron jälkeen oli yleisökysymysten vuoro.

Puheiden jälkeen oli opiskelijoidenpaneeli, jossa tapahtuman juontajat esittivät opiskelijoille kysymyksiä rahaan, yhteiskuntaan ja muihin asioihin liittyen. Jokaisesta lukiosta oli yksi puhuja edustamassa kouluaan. Opiskelijoilla oli paljon mielenkiintoista sanottavaa. Itselleni parhaiten jäi mieleen keskustelu siitä, että mitä tekisi, jos omistaisi paljon rahaa tai millainen olisi oma utopia.

Lopuksi Lauttasaaren yhteiskoulu oli järjestänyt muuta hauskaa ohjelmaa koulun kellariin! Aluksi sai pyöräyttää onnenpyörää, josta sai lippuja. Lipuilla pääsi onkimaan, sai popcornia tai hattaraa. Musiikki soi myös kovaa!

Kiitos Lauttasaaren yhteiskoulu hienosta ja opettavaisesta tapahtumasta! Kiitos myös kanssaosallistujille ihanasta seurasta!

Lotta Pallaste ja Markus Mäkimattila 1C

 

 

 

 

SM