Ranskanopiskelijat katsomassa Notre Dame de Paris -näytelmää

Maanantaina 8.10. kello 13.30-15 kaikki ysiluokkalaiset ja lukiolaiset ranskanopiskeijat kerääntyivät koulumme juhlasaliin katsomaan Victor Hugon romaaniin Notre Dame de Paris (1831) perustuvaa näytelmää, tietenkin ranskan kielellä. Eurooppaa kiertävä ADG/TNT Europe oli saatu meidänkin koulullemme esiintymään. Näyttelijät puhuivat vähän hitaammin ja kovaan ääneen, että kaikki ymmärtäisivät.

Näytelmä eteni saman juonen mukaan kuin monelle tuttu Disneyn tekemä elokuva Notre Damen kellonsoittaja, ja samat hahmotkin (esim. Quasimodo ja Esmeralda) näkyivät lavalla. Näytelmän loputtua oppilaat saivat kysyä näyttelijöiltä kysymyksiä, ja tässä niistä suomennetut versiot.

Auli Nyholm 9C

Minkä neuvon annatte nuorelle, joka haaveilee näyttelijän ammatista?

Aloita harjoittelemaan niin nuorena kuin mahdollista, harjoittele puhumista, liikkumista, laulamista… näyttelijän työ on käsityöläisammatti, jossa jokainen rooli räätälöityy omien taitojen ympärille. Etsi mahdollisuuksia esiintyä mahdollisimman nuorena, tee työtä!

Miten eri maiden yleisöt poikkeavat toisistaan?

Yleisöt ovat erilaisia, eri maissa nauretaan eri asioille, myös me opimme siitä eri kansallisuuksien identiteetistä.

Mikä on parasta työssänne?

Näytös, olla lavalla ihmisten edessä, saa matkustaa, tutustua kulttuureihin, ja myös kirjoittajiin ja teksteihin, tässä ammatissa voi aina edistyä, tulla paremmaksi.

Kauanko esitystä pitää harjoitella?

Näyttelijöillä on yleensä 2 kuukautta harjoittelua, mitä ennen tekstit on jo opeteltu ulkoa. Näytelmän tekeminen kestää yhteensä noin puoli vuotta alusta loppuun. Koko tuotanto kestää melkein vuoden, kun mietitään näytelmän sovitus, ohjaus, lavasteet ja kiertueen suunnittelu.

Miksi ryhdyitte näyttelijöiksi?

Olen pienestä pitäen halunnut olla lavalla, tämä on ammatti jossa voi pitää hauskaa. Kun näyttelee hyvin, on hauskaa.

Onko vaikeaa puhua niin kovaa?

Sitä pitää harjoitella, olemme harjoitelleet puhumaan kovaa ilman että ääni kärsii.

Kauanko harjoittelette päivittäin?

Se vaihtelee paljon, riippuen ollaanko kiertueella vai valmistelemassa näytelmää. Jokainen näyttelijä valmistautuu näytökseen eri tavalla oman roolin mukaan.

Pidättekö näytelmän valmistelusta?

Kyllä, näytöksen valmistelu on työtä, joka tekee näytöksen. Harjoittelu on mielenkiintoista, koska silloin voi erehtyä, muuttaa juttuja, muokata näytelmää.

Näyttelijöiden kysymys yleisölle:

Ymmmärsittekö?                       – Joo!
Mahtavaa!!!

Ja vielä muutama kommentti katsojilta:

Esitys oli hyvin toteutettu ja juonessa pysyi mukana vaikkei kaikkia repliikkejä ymmärtänyt

Vauhdikas esitys, monimutkaisia lauseita ja osa asioista jäi epäselviksi. Näyttelijät olivat lahjakkaita ja kokonaisuutena esitys hyvä.

Kuvaajana Heidi Hänninen 9B