Ranskan kulttuurikurssilaiset Nizzassa 27.4. – 1.5.2019

Ryhmä Ranskan kulttuurista kiinnostuneita munkkalaisia lensi Amsterdamin kautta Nizzan aurinkoon huhtikuun lopulla. Heti, kun matkatavarat oli saatu hotellille säilöön ja lounas oli syöty, lähdimme kaupunkikierrokselle kävellen. Opiskelijat toimivat matkalla oppaina. Opastettava kohde oli annettu jokaiselle etukäteen ja kaikki olivat valmistautuneet tehtäväänsä jo Suomessa. Yllätysohjelmana kiertokävelyn lomassa istahdimme rantakiville ja maalasimme akvarelleilla Enkeltenlahden ja Promenade des Anglais’n maisemia. Illalla hotellilla nautimme upeasta taidenäyttelystä!

 

Nizza houkutteli aristokratiaa lomailemaan jo 1800-luvulla, ja niinpä kaupunki ympäristöineen kätkee vuorten rinteille lukuisia upeita huviloita. Vierailimme Villa Kéryloksessa ja Villa Ephrussi de Rothschildissa Beaulieu-sur-Merin kaupungissa, joka on alle 10 minuutin junamatkan päässä Nizzasta. Maanantaina munkkalaiset suuntasivat kaupungille pienissä ryhmissä suorittamaan tehtäviä, mm. haastattelemaan paikallisia, tilaamaan syötävää kahvilassa ja kuvaamaan erilaisia katukylttejä, joiden tekstit piti suomentaa.

 

Matissen museossa saimme tietää, että Pohjois-Ranskasta kotoisin ollut taiteilija jäi Nizzaan lumouduttuaan sen loputtomasta valosta, myös talviaikaan. Museossa jokainen sai tehtäväkseen valita yhden taideteoksen, joka jäi mieleen ja kertoa kokemuksestaan toisille ryhmäläisille. Kokkikurssilla opiskelijat valmistivat basilikakanaa ja runsaalla oliiviöljyllä ryyditettyä perunasurvosta. Opettajakin sai maistaa ja todeta, että oli todella hyvää!

 

Tiistaina oli yksi matkan kohokohdista, kun saimme vierailla Lycée International de Valbonnessa, joka sijaitsee Sophia Antipolisissa, Euroopan piilaaksossa. Meille esiteltiin koulua, saimme vierailla oppitunneilla ja keskustella innokkaiden ranskalaisnuorten kanssa sekä tutustua koulun omiin mehiläispesiin. Mukaamme saimme purkillisen koulun opiskelijoiden valmistamaa herkullista hunajaa.

 

 

Ennen kotiinpaluuta ehdimme vielä viettää illan Monacossa ja ihmetellä merimuseon akvaarioita sekä kadulla kurvailevia loistoautoja. Lähtöpäivänä teimme rannikkoristeilyn, jossa esiteltiin jetsetin huviloita Villefrance-sur-Merin ja St Jean Cap Ferrat’n rinteillä. Vauhdikas matkaohjelma ja 10 – 13 kilometrin kävely päivittäin varmistivat sen, että lentokoneessa paluumatkalla oli aika uneliasta, mutta tyytyväistä väkeä.

Erja-Riitta Riihimäki, ranskan opettaja