Pörssipäivä

Vierailimme Helsingin Pörssitalolla lukiolaisten joukoin tiistaina 4.2. Pörssitalo on yli 100 vuotta sitten rakennettu rakennus, jonka omistaa Suomen Pörssisäätiö. Säätiön tehtävänä on edistää arvopaperisäästämistä ja -sijoittamista. Vierailumme tarkoituksena oli tutustua osakemarkkinoihin ja pörssiyhtiöihin luentojen merkeissä.

Ensimmäinen puhuja pörssitalolla oli Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Hän kertoi pörssin roolista yhteiskunnalle ja yksilölle. Kun sijoittajat rahoittavat yritysten kasvua pörssissä, on talouskasvu mahdollista, koska yritysten kasvu tarkoittaa talouskasvua. Saimme kuulla häneltä myös vuodenvaihteessa tulleesta osakesäästötilistä. Sen ideana on tehdä piensijoittajien sijoittamisesta kannattavampaa sekä lisätä kotimaisten osakkeiden omistajuutta.

Lounasmeren kerrottua pörssin roolista, saimme kuunnella pörssiyhtiö Lassila & Tikanojan (L&T) toimitusjohtajaa Eero Hautaniemeä. Hän kertoi L&T:n historiasta ja nykyisestä asemasta. Kyseinen yritys on palveluyritys, joka toimii ensisijaisesti pohjoismaisilla kiertotalouden markkinoilla.

Päivän puheosuuden päätti S-Pankin päästrategi Lippo Suominen. Hän kuvasi pörssiä pelinä, jossa kisaillaan muita sijoittajia vastaan. Suominen kertoi markkinoiden lyhyen aikavälin liikkeistä, ja niiden ennalta arvaamattomuudesta.

Me suomalaiset kulutamme rahapeleihin vuodessa noin 3 miljardia euroa, joka sen sijaan pitäisi sijoittaa varallisuuden kasvattamiseksi. Lippo Suomisen sanoin, ”Lotossa voittamisen todennäköisyys on 42%, kun taas sijoittamisen 110%.”

Perehdyttyämme osakemarkkinoihin ja pörssiyhtiöihin saimme maukkaan välipalatarjoilun.

Anton Karttunen 1C

 

 

 

SM