Pärjääkö ihminen marsun unella?

Keskiviikkona 19.1.2022 THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen piti etäluennon unen merkityksestä ja nukkumisen tärkeydestä Munkan lukiolaisille sekä 9.-luokkalaisille.

Timo Partonen kävi läpi luentonsa aluksi unen eri vaiheet ja sen, paljonko ihminen unta tarvitsee: unta tulisi saada yössä hieman marsun unitarvetta enemmän. Jos kyseinen eläin pärjää seitsemällä tunnilla, teini-ikäinen ihminen tarvitsee unta 8-10 tuntia vuorokaudessa. Uni on terveellistä ja tärkeää niin ihmisen aivoille, immuniteetille kuin suoritustasolle.

Professori Partonen esitteli mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa on selvinnyt, että iltavirkut suoriutuvat tilastojen mukaan akateemisesti heikommin kuin aamuvirkut. Sisäinen kello kannattaa siis pitää sellaisena, että herääminen tapahtuu aamulla – eikä päivällä -, ja vieläpä niin, että yöuni ajoitetaan sopivasti. Näin vältytään iltavirkkuja tutkimusten mukaan vaivaavista terveysvaivoista.

Säätele siis valonmäärää niin, että nukahdat illalla ajoissa ja heräät aamulla virkeänä äläkä vie älylaitteita makuuhuoneeseen. Päiväunien kanssa kannattaa olla varovainen ja kuntoliikuntaa kun suorittaa aamulla klo 7-8 välillä tai iltapäivällä klo 13-17 aikaikkunassa, niin omaa päivärytmiä saa aikaistettua terveellisempään aamusuuntaan. Ja ollaan varovaisia niiden kofeiinituotteiden kanssa!

Kuvissa abit kuuntelevat uniluentoa ruotsin kurssilla reippaasti urheilullisen lasketteluhenkisesti pukeutuneina.

 

 

 

 

Asiasta kiinnostuneille Timo Partonen suositteli kirjoittamaansa kirjaa: www.terveyskirjasto.fi/sisalto/lisaa-unta-kiireen-lyhyt-historia

Kuvan kirjat puolestaan ovat lainattavissa koulun kirjastosta.

KN