Oona Huhtala ja Vera Väresmaa

1. Opiskelette koulumme Yhteiskunta- ja talouslinjalla. Mikä sai teidät aikanaan hakeutumaan linjalle?

OH: Olin yläasteella kiinnostunut politiikasta ja oikeustieteestä, mitkä molemmat olivat olennainen osa linjaa, jonka silloinen oponi minulle esitteli. Päätös hakea linjalle olikin hyvin helppo.

VV: Yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa jo peruskoulussa ja aloin itse tutkimaan, että voisiko niitä jotenkin painottaa lukio-opinnoissa. Serkkuni opiskeli Munkassa, ja vierailu avointen ovien päivässä vakuutti minut hakemaan.

2. Kuinka paljon ja miten lukio-opiskelu eroaa peruskoulusta – mikä lukiossa yllätti eniten?

OH: Mielestäni lukiolla ja sen rankkuudella oli peloteltu enemmän kuin mitä todellisuus lopulta oli. Onhan lukio-opiskelu toki yläastetta haastavampaa, mutta kyllä kaikesta lopulta selviytyy! Opiskelu lukiossa vaatii ehdottomasti yläastetta enemmän omatoimista suunnittelua, kun omista opinnoista ollaankin vastuussa itse.

VV: Yllätyin positiivisesti siitä, miten paljon lukiossa oli valinnanvaraa ja mahdollisuuksia vaikuttaa omiin opintoihin peruskouluun verrattuna. Olin itse lukioaikana vaihdossa ja oman kokemukseni perusteella Suomen lukio on myös eurooppalaisittain varsin edistynyt. Varsinkin oma vastuu opinnoista kasvaa paljon peruskouluun verrattuna, mutta mielestäni se on vain hyvä asia.

3. Kuinka paljon Yt-linjalaisuus on lukiovuosina näkynyt opiskelussanne?

OH: Yt-linja on mahdollistanut esimerkiksi sijoituskurssille osallistumisen, mikä ei varmasti monessa lukiossa onnistuisi. Vierailut ovat kivaa vaihtelua kouluarjen keskelle, ja olenkin mahdollisuuksien mukaan yrittänyt päästä erilaisiin tapahtumiin mukaan.

VV: Yt-linjan näkyvyyteen omassa lukioajassa voi vaikuttaa paljon omalla aktiivisuudella. Itse olen osallistunut mahdollisimman moneen vierailuun ja ehdottomasti suosittelen tätä myös tuleville Yt-linjalaisille. Linjasta saa paljon enemmän irti, kun on itse aktiivinen.

4. Teitte linjan lopputyönä videon opintomatkastanne keväällä 2022 Geneveen ja Pariisiin. Millainen matkanne oli?

OH: Aivan mahtava! Reissu sujui hyvin upean porukan kanssa, ja matka mahdollisti vierailun useissa paikoissa, mihin ei yksin olisi päässyt.

VV: Matka tarjosi upeita kokemuksia, joihin ei välttämättä muuten olisi koskaan tarjoutunut mahdollisuutta. Kiitos tästä vielä Yt-linjalle.

5. Mitä lisää matkaan videon teko toi – vai jäittekö toisaalta paitsi jostain? Kuinka haastava videoprojekti oli tekijöiden näkökulmasta?

OH: Matkavideon teko oli hyvä idea, koska siitä jäi paljon muistoja talteen videomuodossa. Haastavinta projektissa oli tietoteknisten ongelmien kanssa taistelu, mutta lopulta nekin selvisivät.

VV: Komppaan Oonaa, tietotekniset ongelmat olivat ehdottomasti haastavin osa projektia, mutta se oli sen arvoista. Matkalla videon kuvaaminen ja työstäminen ajoitettiin yleensä sellaisiin hetkiin, että se ei matkaa ainakaan huonontanut.

6. Mikä lukiovuosissa on ollut parasta?

OH: Parasta on ollut erilaiset tapahtumat: niin Yt-linjan kuin perinteiset lukion tapahtumat. Abivuoden loppuun mahtuu vielä paljon uusia kokemuksia, joiden uskon olevan yhtä hyviä kuin tähänastiset.

VV: Lukiovuosissa ovat olleet parasta uudet ihmiset ja kokemukset.

7. Kertokaa jokin hauska muisto lukiovuosiltanne!

OH: Yksittäiseksi parhaaksi muistoksi täytyy kyllä sanoa wanhojen päivä.

VV: Geneve-Pariisi opintomatka oli itselle yksi lukion kohokohdista, suosittelen katsomaan päättötyö koosteen, koska se antaa matkasta aika hyvän käsityksen.

8. Mikä olisi unelmiesi opiskelupaikka?

OH: Opiskelu Helsingin oikeustieteellisessä kuulostaisi mahtavalta.

VV: Unelmien opiskelupaikka olisi oikeustieteellisessä ulkomailla, tarkka paikka on vielä vähän auki.

9. Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

OH: Vaikea kysymys… varmaankin jatko-opinnot on saatu suoritettua ja olen toivottavasti töissä itselle mieluisassa paikassa.

VV: Tosiaan vaikea kysymys… näkisin itseni työssä, josta nautin, todennäköisesti ulkomailla.

10. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää tuleville lukiolaisille ja uusille Yt-linjalaisille?

OH: Kaikkeen kannattaa osallistua rohkeasti! Asioita ei tarvitse heti osata täydellisesti, vaan hiljalleen kaiken oppii.

VV: Olkaa aktiivisia linjan toiminnassa ja ottakaa lukioajasta kaikki irti, kolme vuotta kuluu nopeasti!