Munkkalaiset suunnittelivat Helsinkiin kolme MathCityMap-reittiä – Trail of the month: Helsinki Tour!

Munkkiniemen yhteiskoulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja Nina Salminen oppilaineen on luonut Helsinkiin Suomen ensimmäiset MathCityMap-reitit.

Kaiken pohjana on saksalaisen Goethe University Frankfurt am Mainin luoma sovellusohjelma, johon on maailman eri kaupungeissa tehty MathCityMap-reittejä. Sovelluksen avulla voi suunnistaa kussakin kaupungissa kohteesta toiseen. Jokaisessa kohteessa on paikallisten laatima tehtävä, jonka selvittääkseen on todellakin mentävä kohteeseen, tehtävä mittauksia – ja vasta sitten voi ratkaista tehtävän. Helsingissä yksi reiteistä alkaa Sibelius-monumentilta, ja sen kokonaispituus on 2,9 km reitin ohittaessa muun muassa Olympiastadionin, Eduskuntatalon ja Temppeliaukion kirkon. Sovelluksen avulla matematiikkaa oppii siis kaupunkiin tutustumalla!

Nina Salminen kertoo, että reittien suunnittelu lähti liikkeelle Erasmus+ -projektista, jossa jokainen viidestä projektiin osallistuvasta maasta suunnitteli oman kotikaupunkireittinsä sovellukseen: ”Teimme ensin opiskelijoideni kanssa yhden polun koulumme lähelle Munkkaan. Tänä keväänä menimme sitten pidemmälle ja suunnittelimme kaksi reittiä Helsingin keskustaan.” Helsinki on valittu nyt toukokuussa MathCityMapin kuukauden reitiksi: mathcitymap.eu/en/trail-of-the-month-helsinki-tour

”Reitin varrella nähdään Helsingin kiinnostavia kohteita ja samalla ratkaistaan ​​lyhyitä matematiikan tehtäviä. Reitti toimii siis myös turistikierroksena pääkaupungissamme. Matematiikan tehtävät taas sopivat paitsi opiskelijoille myös kaikille niille, jotka haluavat palautella mieleensä matematiikan perusteita tai nauttia muuten ongelmanratkaisuista”, Nina sanoo. Sovellusta voi siis hyödyntää matematiikan tunnilla, jolloin voi lähteä liikkeelle ratkomaan tehtäviä, tai sitten sitä voi hyödyntää vaikkapa vieraiden kanssa kaupunkiin tutustuttaessa.

Opettaja Salminen korostaa oppilaiden ja opiskelijoiden merkitystä reitin luonnissa: ”Oppilaat ovat ideoineet tehtäviä, ja minun roolini on ollut koota ajatuksia yhteen ja tarkistaa luodut tehtävät. Projekti on opettanut paljon niin matematiikasta, kotikaupungistamme kuin siitä, miten yhteistyöllä saadaan aikaan hienoja juttuja!”

MathCityMap-sovelluksen voi ladata maksutta mobiilisovelluskaupoista.

Projektin verkkosivut löytyvät osoitteesta: mathcitymap.eu/en

 

 

 

 

KN