Munkkalaiset menestyivät yläkoululaisten väittelyn SM-kilpailussa

Koulumme yhdeksäsluokkalaiset Eemeli Koskenvuo 9A, Mikko Koskinen 9A, Iida Ponko 9C, Okko Salonen 9C ja Saga Uusikylä 9A (Munkka 1) sekä Juho Hirsto 9A, Eemil Oinas 9A, Saara Rossi 9A, Aapo Virtanen 9A ja Oona Wihuri 9A (Munkka 2) edustivat Munkkiniemen yhteiskoulua torstaina 19. huhtikuuta Espoonlahden koulussa järjestetyssä yläkoululaisten väittelyn SM-kilpailussa. Tänä vuonna päätimme lähettää kisaan kaksi huipputerävää joukkuetta.

Viidettä kertaa järjestettävässä tapahtumassa miteltiin väittelyn herrasmieslajissa sekä suomen että englannin kielellä. Kisa käydään viiden hengen joukkueissa siten, että neljä oppilasta väittelee ja yksi on varajäsenenä. Jokainen joukkueen jäsen voi olla vuorollaan varajäsen. Suomenkieliseen sarjaan osallistui tänä vuonna 20 joukkuetta, jotka jaettiin viiteen alkusarjaan. Puolivälieriin pääsi jokaisen alkusarjan paras joukkue sekä kolme seuraavaksi eniten pisteitä alkuerissä koonnut joukkue. Jokaisessa väittelyssä jaettiin joukkueille kolme pistettä: Ensimmäisen pisteen sai joukkue, joka argumentoi selkeämmin, johdonmukaisemmin ja monipuolisemmin. Toinen piste jaettiin joukkueena toimimisesta ja kolmas puhetaidosta sekä yleisöystävällisyydestä. Väittely ja siihen valmistautuminen opettavat tiedonhankintaa, kriittistä ajattelua ja perustelemistaitoa sekä esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja. Ennen kilpailua oppilaat etsivät tietoa väittelyaiheista keskenään ja yhdessä opettajien, Anna Airaksen ja Saara Laihon, kanssa sekä kertasivat väittelemiseen liittyviä taitoja. Opettajat toimivat joukkueidensa valmentajina ja väittelyjen tuomareina.

  

Vuoden 2018 väittelyaiheet tarkastelivat vaikuttamista. Munkkalaiset väittelivät muun muassa sosiaalisen median vaikutuksesta nuorten minäkuvaan, nuorten poliittisista vaikutusmahdollisuuksista sekä siitä, onko oma esimerkki paras keino vaikuttaa. Väittelyt olivat korkeatasoisia mutta tapahtuman tunnelma innostunut ja iloinen. Munkka 1 kokikin onnistumisia mutta ei kuitenkaan pistevertailussa noussut jatkoon alkuerästään. Munkka 2 sen sijaan voitti alkueränsä ja taipui vasta puolivälierissä häviten niukasti pistein 1-2 Pakilan yläasteen koulun joukkueelle. He eivät onnistuneet vakuuttamaan vastustajiaan siitä, ettei yksilö voi merkittävästi vaikuttaa yksityisyyden suojaansa.

Oppilaat kertoivat päivän olleen hieno kokemus, jonka aikana he kokivat onnistumisia, kasvattivat itseluottamustaan ja tutustuivat toisiinsa entistä paremmin. He kertoivat myös kiinnostavista kohtaamisista ja kannustavasta ilmapiiristä väittelyiden tauoilla. Oppilaat lupautuivatkin osallistumaan koulumme omien 8.-luokkalaisten väittelykilpailun järjestelyihin toukokuussa. Siellä ratkotaankin, ketkä ovat ehdolla koulumme edustusjoukkueeseen vuoden 2019 yläkoululaisten väittelyn SM-kilpailuihin.

Teksti: Saara Laiho
Kuvat: Saara Laiho ja Anna Airas