Muistolaatan paljastus

Alumnipäivän juhlatilaisuudessa torstaina 17.11.2016 koulun juhlasalissa klo 10.00 paljastettiin muistolaatta, joka tullaan kiinnittämään koulun seinään. Laatalla kunnioitetaan niitä tahoja, jotka lahjoittivat rahaa ja tarvikkeita vuonna 1952 valmistuneeseen koulutaloon. Vastaavanlainen laatta on koululla ollut myös aiemmin, mutta nyt se on siis uusittu.

Muistolaatan valmistaja on Aripa Kaiverrus Oy Hyvinkäältä. Valmistustekniikka kyltille on seuraavanlainen: Teksti on jyrsitty ja maalattu 5 mm paksulle messingille, jonka jälkeen kyltti, 40 cm x 40 cm, on hiottu. Kuva on tehty laserpolttotekniikalla. Laatta on lakattu kaksikomponenttilakalla, jonka päällä on vielä nanopinnoite: pinnoite suojaa pintaa kosteudelta, rasvalta ja muilta hapettumista aiheuttavilta tekijöiltä. Pinta on erittäin kova, joten se suojaa muistolaattaa myös naarmuuntumiselta.

Laatan kiinnityksessä käytettävät holkit ja aluslevyt sorvasi messingistä teknisentyön lehtori, opettaja Pekka Immonen:

”Sorvasin halkaisijaltaan 25 mm messinkiakselista halkaisijaltaan 20 mm ja pituudeltaan 10 mm palat (4 kpl) muistolaatan ja seinän väliin. Muistolaatan ja lasin väliin sorvasin samaisesta akselista halkaisijaltaan 15 mm ja pituudeltaan 15 mm palat, ja lasin sekä kiinnitysruuvin kannan väliin 3 mm paksut ja halkaisijaltaan 15 mm aluslevyt, joiden reunaan tein myös 45 asteen viisteen jatkamaan kiinnitysruuvin kannan pyöreää muotoa. Kaikkiin kappaleisiin tein sorvissa 6 mm keskireiän. Lasin eristämiseksi metalliosista valmistin ensin sopivan paskan, jolla löin huovasta eriste”prikat” lasin kummallekin puolelle ja lopuksi asensin lasiin porattuihin reikiin muoviholkit.”

Suojalasi, 6 mm paksuinen laminoitu lasi, teetätettiin Helsingin Lasi ja Puu Oy:ssä. Muistolaatan kiinnityksen suoritti Väis-ki Oy. KN

IMG_1588

IMG_1559 IMG_1568 IMG_1573 IMG_1575