Mika Anttosen luento 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille

Suomalainen yrittäjä-visionääri Mika Anttonen vieraili torstaina 20.4 Munkkiniemen yhteiskoulussa luennoimassa maailman energiatarpeiden täyttämisestä. Tilaisuuteen osallistui munkkalaisten lisäksi Bridge-verkoston yhteistyökoulujen oppilaita. Luentonsa jälkeen Anttonen pääsi vastailemaan peruskoululaisten ympäristökysymyksiin sekä lukiolaisten yrittäjyyteen liittyviin kysymyksiin. Lopuksi myös yleisölle tarjottiin mahdollisuus omiin kysymyksiin.

Anttonen on suuren energiayhtiön hallituksen puheenjohtaja, joten hänen tieto-taitonsa energia-alasta on omaa luokkaansa. Hän aloitti esityksensä kertomalla maailman väestön kasvusta sekä siihen liittyvästä energiatarpeen kasvusta, joka ihmiskunnan täytyy jotenkin tyydyttää.

    

    

    

    

Anttonen kertoi aurinko- ja tuulienergian kehityksestä sekä niiden perustavanlaatuisesta ongelmasta: sähköä ei voi varastoida, joten kaikki mitä tuotetaan, on käytettävä heti. Akut eivät ole tähän ratkaisu rajoitetun kapasiteettinsa takia. Tämä johtaa siihen, että kun ei tuule tai paista aurinko niin on turvauduttava fossiilisiin energialähteisiin.

Kuulijat oppivat myös öljynjalostusprosessiin liittyvän ilmiön: yhden jalostustuotteen käytön vähentyminen ei vaikuta raakaöljyn kulutukseen, ellei kaikkien muiden jalostustuotteiden kulutus vähene samassa suhteessa. Toisin sanoen: vaikka kaikki automme olisivat huomenna sähköautoja, ei raakaöljyn tarve vähenisi, sillä lentoliikenne tarvitsisi edelleen lentopetrolia. Tällaiset mediassa huomiotta jääneet faktat tekivät luennosta silmiä avaavan ja erityisen kiinnostavan.

Kyse energiaongelmissa on Anttosen mukaan enemmän elintason korkeudessa kuin teknologian puutteessa. Ratkaisuja löytyisi, mutta emme ole valmiita luopumaan omasta rakkaasta kuplastamme.

     

    

    

     

Anttosen vinkit 18-vuotiaalle itselleen olisivat seuraavat: “ripaus nöyryyttä” ja “ota muut huomioon”.

Yritysjohtaja ehtii myös urheilla: jääkiekkoa hän pelaa kerran viikossa ennen töitä.

Teksti: Pyry Kanerva 2B