Luovan hulluuden päivät Sulkavalla 19.5. – 21.5.2019

Munkan Yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijoiden erähenkinen iskuryhmä vaihtoi farkut verkkarihousuun ja osallistui Bridge-verkostoon kuuluvan Sulkavan yrittäjyyslukion järjestämään kaksipäiväiseen Luovan hulluuden päivät -tapahtumaan. Bridge-koulujen verkoston tarkoituksena on tarjota lukiolaisille synergian hengessä laaja-alaisia yhteiskunnallisia opintoja ja kokemuksia.

Perisavolaisen lupsakka reissu toteutettiin yhteistyössä Kulosaaren ja Lauttasaaren lukioiden kanssa.

Etelä-Savon kauniissa järvimaisemissa neljän eri lukion opiskelijat sekoitettiin ennakkotehtävän perusteella ja lähetettiin kolmessa eri ryhmässä kaukana toisistaan sijaitseviin kohteisiin Saimaan rannalla. Tietoa ohjelman sisällöstä ei tarkoituksellisesti oltu saatu juurikaan etukäteen. Tiedossa oli odottaa luovuutta, hulluutta, yhteistyötä ja aktiviteetteja. Tähän kutsuhuutoon vastasimme lapsenomaisella uskolla omaan tekemiseen.

Seuraavassa kahteen eri ryhmään kuuluneiden munkkalaisten näkemyksiä kokemuksistaan:

Meidän ryhmämme lähti Sulkavalta bussilla noin vartin ajomatkan päähän mökille. Perille saavuttuamme oli meitä vastassa vain muutaman vuoden vanha ”mökki”, sekä muutama pienempi tönö. Mahduimme koko porukka helposti mökkiin nukkumaan. Ensimmäisenä päivänä tutustuttuamme porukkaan, huomasimme että kaikki olivat todella mukavia! Toisena päivänä aloimme harjoittaa luovaa hulluuttamme ja rakentamaan DIY-saunaa. Ainoat välineet jotka meille annettiin, olivat kaksi pressua, saha, kirves ja 100 m narua.

Aluksi mietittyämme mitä alamme tehdä, tartuimme hommiin ja aloimme sahaamaan runkopuita oikean pituisiksi. Kun runko oli sidottu pystyyn, aloimme väsäämään pressuja. Näin meillä oli jo pystyssä sauna! Enää se tarvitsi lämmittää sisälle rakennetun ”kiukaan” avulla, mikä kesti useita tunteja. Saunaan päästyämme löylyt olivat kaikkien yllätykseksi hyvät!

Saunan pystyttämisen lisäksi ohjelmassa oli muita pieniä tehtäviä kuten onkivavan vuoleminen, taljajousella ampuminen sekä ruuan laittaminen.

Koko matka oli mielestämme todella mukava ja kiva irtiotto arjesta. Keskelle metsää Saimaan rannalle suuntautunut reissu opetti myös paljon luonnossa toimimiseen vaadittavia taitoja ja tietämystä. Ryhmätyössä piilee voimaa! Sen huomasimme Sulkavan metsissä. Suosittelemme kaikkia innokkaita reippailijoita lähtemään ensi vuonna mukaan!

Antti Nokka ja Elmeri Lindholm

Meidän ryhmämme lähti vähän pidemmän matkan päähän Sulkavasta, sillä lähdimme bussilla n. 1,5 tunnin matkan päähän keskelle metsää mökille. Enonkoskella sijainneella mökkialueella oli tupa ja pienempi aitta, ja me nuoret saimme isomman mökin kokonaan itsellemme käyttöön. Ensimmäinen ilta käytettiin saunomiseen ja chillaamiseen sekä toisiimme tutustumiseen.

Toisena päivänä lähdimme aamulla aikaisin suorittamaan kahdessa ryhmässä rasteja metsään ja teimme omissa ryhmissämme kaikille sotamaalaukset kasvoihin. Rasteilla mm. maisteltiin erilaisia herkkuja, rentouduttiin kuuntelemalla luonnon ääniä sekä vastailtiin tietovisan luontoaiheisiin kysymyksiin.

Rastien jälkeen saavuimme eräälle leirialueelle, missä meitä odotti kaksi tehtävää: savusaunan lämmittäminen ja rosvopaistin tekeminen. Molemmista tehtävistä suoriuduttiin ryhmänä hyvin, vaikka kumpaakaan ei kukaan ollut aikaisemmin tehnyt. Illalla päämökillä odotti lämmin palju, jossa sai otettua vielä viimeisetkin stressintyngät irti. Reissu oli kaikkiaan hieno kokemus vähän erilaisesta mökkireissusta.

Leevi Vesanen ja Oona Karjalainen