Luonnontiedelinjan Nordplus-matka Latviaan

Maanantai:
Luonnontiedelinjamme matkasi 23.1. Latviaan Nordplus-projektin merkeissä. Lentokentälle saavuttiin jo varhain, mutta nopean Helsinki – Riika -lennon ja sitä seuranneen bussimatkan jälkeen meno oli jo virkeämpää Siguldassa, kauniissa ja vanhassa kaupungissa. Siguldalaiset oppilaat ottivat projektiin osallistuneet suomalaiset ja virolaiset sydämellisesti vastaan: koululla järjestettiin mukavia tutustumisleikkejä, tarjottiin hyvää ruokaa sekä teetä ja esiteltiin tulevan viikon ohjelmaa. Opiskelijat majoittuivat perheissä, joten päivän lopuksi heidät esiteltiin oppilaalle, jonka luona majoittuminen tapahtuisi.

Tiistai:
Tiistaina 24.01. klo 8.10 aloitimme päivän laulamalla latvialaista kansanlaulua, jonka oppilaat opettivat kaikille. Saimme sanat, jotta voisimme seurata laulua heidän laulaessaan sitä täysin tuntemattomalla kielellä. Aamun lauluohjelman jälkeen aloitimme ensimmäistä kertaa valittujen projektien teon ryhmiemme kanssa. Niitä tehtiin noin neljä tuntia, tuntien keskellä oli pieni kahvitauko. Koululla syödyn lounaan jälkeen koko ryhmä jaettiin kahtia ja aloitettiin Siguldan kiertäminen. Kävimme esimerkiksi paikallisessa kävelykeppityöpajassa, jossa saimme tehdä jopa yhden itsellemme muistoksi. Itsetehdyt pienoiskävelykepit kädessä jatkoimme kierrosta ja kävimme paikallisella linnakkeella ja olympialaisista tutunlaisella kelkkailuradalla. Pitkän päivän päätteeksi jatkoimme vielä projektien tekemistä hetken ennen kuin lähdimme porukalla syömään paikalliseen ravintolaan.

Keskiviikko:
Keskiviikkoaamu lähti käyntiin perinteisillä latvialaisilla kansantansseilla, joita koulun tanssiryhmä meille opetti. Tanssituokion energian voimin jatkoimme edellisenä päivänä aloitettuja projektejamme eteenpäin, ennen kuin kävimme lounaalla koulun kanttiinissa. Lounaan jälkeen ohjelmassa oli viikon kohokohta, eli turistimatka Latvian pääkaupunkiin, Riikaan. Siellä pääsimme tutustumaan muun muassa Baltia-maiden suurimpaan kaatopaikkaan, Getlini EKO:oon sekä Riikan teknilliseen yliopistoon. Seurasimme kaatopaikalla roskien kulkua ja opimme paljon energian uusiokäytöstä esimerkiksi kasvihuoneissa. Jokainen sai jopa maistiaisen kaatopaikalla kasvatetuista vihanneksista. Teeman mukaan yliopistolla opittiin erilaisista ekologisista tavoista tuottaa lämpötiiviitä pakkauksia. Päivä huipentui vielä kierrokseen vanhassa kaupungissa ja yhteiseen päivälliseen paikallisessa ravintolassa.

Torstai:
Torstaina päivä alkoi hauskoilla lentopallopeleillä. Meitä oli opettamassa muutama latvialainen, ja heidän johdollaan teimme muutamia harjoituksia ja leikkejä. Aamuverryttelyn jälkeen oli aika jatkaa projektien tekemistä ja päivän tavoitteena oli saada projektit esityskuntoon. Työskentelimme niiden parissa lounaaseen asti. Ruokailun jälkeen viimeistelimme projektimme. Puolentoista tunnin päästä esitelmät esitettiin muille ryhmille ja he antoivat niistä palautetta sekä parannusideoita. Esitelmiin kuuluivat viikon aikana työstetyt
kestävään kehitykseen liittyvät projektit. Aiheita olivat esimerkiksi hanaveden ja sähkön säästäminen, ilman hiilidioksidipitoisuus, valon vaikutus työskentelyyn, äänisaaste ja veden laatu. Kun töistä oli annettu kritiikkiä, siirryttiin koulun alakertaan syömään pannukakkuja ja juomaan teetä. Tämän jälkeen alkoi viikon päätösjuhla, jossa oli oppilaiden ostamia ruokia ja juomia sekä musiikkia. Juhlien jälkeen palattiin majoituksiin pakkaamaan seuraavan päivän lentoa varten.

Perjantai:
Aamu alkoi tavanomaisesti kahdeksan maissa ja heti aamusta projektit esiteltiin Siguldan lukion fysiikan opiskelijoille. Tämän jälkeen oli pienimuotoinen loppuseremonia, jonka jälkeen paineltiin lentokentälle ja takaisin Suomeen.

 

 

JS