Lukiolaispojat menestyivät Nasan järjestämässä sovelluskilpailussa

Lukion ensimmäisellä vuosiasteella opiskelevat Nuutti Helminen ja Antti Salmi menestyivät Nasan (National Aeronautics and Space Administration) World Wind Challenge 2017 -sovelluskilpailussa sijoittumalla ideallaan kymmenen parhaan joukkoon. Finaali järjestettiin 31.8.2017 Nokian Executive Experience Centerissä.

Kilpailutöiden ideana oli tehdä kaupungeista asuttavampia, ja ideaan liittyen piti kehittää sovellus, joka pohjautuu Nasan Web World Wind -alustaan. Antti kertoo, että hän lähti ideoimaan sovellusta pohtimalla, mikä olisi mahdollinen ongelma kaupungissa asuville. Lopputuotoksena syntyi eri puolella Suomea järjestettäviä tapahtumia näyttävä sovellus, jossa eri tapahtumat näkyvät ikoneina kartalla. Kun klikkaa ikonia, pääsee tapahtuman sivulle esimerkiksi ostamaan lippuja. ”Googlettamalla ei voi nähdä kaikkia tapahtumia yhdellä kerralla. On helpompaa, kun näkee kaikki tapahtumat kartalla yhdellä kertaa, ja samalla näkee, mikä voisi olla hyvä itseä kiinnostava tapahtuma”, pojat selittävät idean syntymistä. ”Tuli ongelma, joka piti ratkaista, ja sitten kehitimme tämän”, Antti tiivistää.

Sovelluksen kehittäjillä täytyy myös olla jo melkoisesti teknistä osaamista. Pojat kertovat, että Nuutti hallitsee täydellisesti koodauskieli JavaScriptin ja ideoi sovelluksen toteutustavan. ”Aloitin koodauksen opettelun joskus kutosella ja seiskalla ihan itsenäisesti opiskelemalla netin avulla”, Nuutti kertoo.

Monipäiväinen tapahtuma alkoi tutustumalla muihin kilpailijoihin, ja kahden päivän aikana pojat saivat myös apua mentoreilta. ”Koko tapahtuman kieli oli englanti, joten se oli aikamoinen kielikylpy meille”, pojat kertovat.

Pojat aikovat vielä jatkaa sovelluksen kehittämistä: ”Tehdään mobiiliapplikaatiopaikannus ja vähän siistitään sovellusta. Pääsemme myös käymään Aallon Start-Up Centerissä.” ”Mietettiin, että voisimme myös patentoida idean”, pojat tuumivat. ”Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”

AP