Lukiolaiset Kiinassa

Seuraavassa on kooste oppilaiden matkaraporteista ja -kuvista mielenkiintoiselta opintomatkalta Kiinaan:

Matka ja ensimmäinen päivä

Matkamme alkoi, kun saavuimme kesäloman alkuruuhkan sekaan Helsinki-Vantaan lentokentälle jättämään laukkujamme Finnairin bag droppiin. Lentomme lähti suomesta klo 18.20 ja saavuimme Pekingin lentokentälle 6.50 Kiinan aikaan. Lentomme kesti noin 8 h. Saimme seisoa tullijonossa, jonka jälkeen yritimme löytää kassimme valtavalta lentokentältä. Kaikki kuitenkin pääsivät Kiinaan turvallisesti ja kaikkien laukut löytyivät. Lentokentällä vietimme aikaa noin 2 h.

Saavuimme koululle, Beijing Academyyn, klo 10.00, jolloin meille näytettiin huoneemme sisäoppilaitoksessa. Huoneet olivat siistejä ja meille oli valmiiksi pedattu sänkymme. Seuraavaksi meille annettiin lyhyt esitys koulusta ja rehtorimme kertoisi vastineeksi hiukan meidän retkestämme. Sen jälkeen meidät tutustutettiin oppilaspareihimme, jotka toimisivat oppainamme koulussa ja joiden kanssa menisimme oppitunneille tutustumaan kiinalaiseen opetustyyliin. Saimme syödä lounasta pariemme kanssa ja tutustua heihin paremmin. Koulun lounas oli hyvin erilainen suomalaiseen koululounaaseen, sillä oppilaat maksoivat ruuastaan ja ruoka oli kiinalaista, eikä meillä ollut aavistustakaan mitä söimme.

Seuraavaksi saimme lyhyen opetuksen kiinalaisesta taistelulajista, kunfusta, ja opimme simppelin kuvioyhdistelmän kunfuta. Sitten opimme laulamaan ja esittämään kiinalaista oopperaa, josta meille esitti esimerkin koulun ensimmäisen asteen opiskelijat. Sitten saimme kirjoittaa/maalata kiinalaisia merkkejä, jota kutsutaan kalligrafiaksi. Tämä opetti meille, kuinka vaikeaa kaikkien merkkien muistaminen ja kirjoittaminen on. Sitten saimme pelata jalkapalloa oppilaiden kanssa, joka pisti hyvin meidät liikkeelle, eikä se ollut 30°C kuumuudessa helppoa. Sen jälkeen saimme syödä illallista ja levätä hetken, ennen kun aloittaisimme päivän viimeisen oppituntimme, joka olisi Kiinan historiaa. Oppitunnin jälkeen kello oli jo 19.00 ja olimme olleet hereillä melkein 30 tuntia, joten uni sisäoppilaitoksessa oli ainoa asia mielessämme.

Päivän aikana olimme saaneet oppia kaikenlaista kiinalaisesta kulttuurista, kouluelämästä Kiinassa ja olimme saaneet maistaa kiinalaista kouluruokaa. Eli meillä oli erittäin raskas päivä heti lennon jälkeen.

Aku Paloheimo, Oskari Rantamäki, Juho Heikkinen, Isadora Paananen, Milja Malmivaara

5.6.2018

Heräsimme Beijing Academyssä jännittyneinä, mutta hieman aikaerosta toipuneina. Päivän ohjelmaan kuuluisi vierailu Kiinan muurille, mikä oli varmasti monelle odotettu reissu. Herättyämme hoidimme tarvittavat aamutoimet ja tutustuimme mm. kiinalaiseen suihku- ja wc-systeemiin, jotka erosivat huomattavasti Suomen vastaavista. Tiistaiksi oli luvattu huomattavan korkeaa lämpötilaa, jopa 40 asetta!

Aamupalan tarjoilu alkoi 6:30. Saavuimme ajoissa ruokailuun, sillä muurille vievä bussi starttaisi koulun pihalta 7:30. Aamiaiseksi söimme länsimaalaiseen aamiaiseen verrattuna hieman eri lailla. Tarjolla oli muun muassa riisiä, keittoa sekä leivonnaisia, kuten lihapiirakkaa ja leipää. Maistoimme myös epäilyttävän näköistä möykkyä, jonka totesimme maistuvan tutulle lihapasteijalle.

Tunnelma bussissa oli innostunut, mutta edelleen hyvin uupunut. Kiinalaiset toverimme selostivat bussin edetessä mielettömässä aamuruuhkassa Kiinan muurista ja sen vaiheista historiassa. Sää oli selkeä, mutta edessä oleva läkähdyttävä kuumuus oli aistittavana linja-auton ilmastoinnista huolimatta. Monet litramäärät juomavettä tulisivat todella tarpeeseen päivän aikana.

Korkeat kerrostalopesäkkeet jäivät taakse, ja maisema vaihtui maaseutumaisemmaksi. Pieniä ja ei niin varakkaita omakotitaloja ilmestyi katukuvaan. Väärällä jalalla nousseen bussikuskin torvien toitottamina saavuimme parkkipaikalle, toivoen olevamme oikeassa paikassa. Menisimme muurille joko kävellen tai hissillä. Päädyimme käyttämään hissiä, johon mahtui kaksi henkilöä kerralla. Maa jalkojemme alla pieneni ja maisemmat muuttuivat mahtipontisemmaksi. Hieman hissin kestävyydestä epävarmoina päädyimme muurin viereen, jossa muutama kauppias yritti kaupata meille kuvia. Jouduimme valitettavasti jättämään kuvat välistä, kiireisen aikataulun takia.

Muurilta avautui loistavat näyt: vuorijonoja ja laaksoja kylineen. Muuria jatkui silmänkantamattomiin. Kuumuuden läkähdyttäminä, sekä suuren hikimäärän tuottamina, otimme yhteiskuvan monella eri kameralla. Kuvan jälkeen saimme omatoimisesti lähteä tutkimaan muuria, kuitenkin rajatulla ajalla. Oppaamme näytti meille ampuma-aukot sekä vesikourut, joiden avulla muurin sotilaat olivat saaneet vettä. Myöskin pitkät ja uuvuttavat portaat jäivät monen mieleen.

Aika loppui kuitenkin nopeammin, kun olisimme uskoneet. Tarkoituksenamme olisi syödä paikallisessa Subwayssa ennen paluuta koululle. Paluumatka muurilta alas tapahtui joko hissin tai hyvin turvattoman tuntuisen kelkan avulla. Monet valitsivat viimeisimmän vaihtoehdon, sillä aurinko oli aivomme pehmentänyt. Kaikki kuitenkin pääsivät turvallisesti alas.

Subwayssa saimme maistaa hieman länsimaailman makuja. Pohdimme silti, missä tuotteessa olisi suurin salmonellariski. Pohdiskelut jäivät kuitenkin sikseen, sillä äreä bussikuskimme kutsui meidät jo hänen helmaansa. Paluumatka meni suurimmalla osalla nukkumisen puolelle, mutta myös väkisin väännettyjä ja huonoja vitsejä kuultiin puolin ja toisin.

Iltapäivän ohjelmaan kuului kaksi liikuntatuntia, jotka veivät monen mielen apeaksi. Tunnit osoittautuivat kuitenkin perin hupaisiksi ja mielenkiintoisiksi. Ensin vuorossa oli kiinalaista perinteistä pallopeliä. Siinä oli sulkapallomailan verkon tilalla kalvo, jonka avulla palloa pidettiin tasapainossa. Liikuntatuntien välissä osallistuimme kuvataiteen tunnille, missä maalasimme puunukeille kiinalaisia asuja. Se onnistui joidenkin osalta erinomaisesti, mutta toisilla hieman heikommin. Maalailun jälkeen teimme kiinalaista perinteistä ruokaa: vesiruo’on lehteen käärittiin riisiä, taateleita ja sokereita.

Toinen liikuntatunti oli hieman vapaampaa toimintaa kuin edellinen. Pelasimme sulkapalloa, pingistä, koripalloa sekä ultimatea. Päivänaikana tutuksi tullut hiki nousi jälleen munkkalaisten ihon pintaan. Väsymys alkoi kuitenkin painaa monen mieltä ja päätimme siirtyä kohti iltatoimia, kiinalaisten oppilaiden vielä ahertaessa koulutöiden kimpussa. Edessä olisi toinen ja viimeinen yö Beijing Academyssä, sillä keskiviikkona lähtisimme hotelliin.

Elias Ahonen, Perttu Peltoniemi, Anni Lappalainen, Edgar Kivekäs ja Tarmo Lindfors

6.6.2018

Aamulla herättyämme suuntasimme koulun ruokalaan, jossa söimme aamiaisen. Aamiaisen jälkeen siirryimme yhdessä kiinalaisopiskelijoiden kanssa koululuokkiin. Oppituntien aiheina oli muun muassa biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa. Näiden oppituntien jälkeen osallistuimme englannin kielen oppitunnille, aiheena lääkärikäynti ulkomailla. Opettajana toimi yhdysvaltalainen opettaja, joka opetti internetin välityksellä.

Oppituntien jälkeen ohjelmassa oli loppuseremonia. Sekä suomalaiset että kiinalaiset opiskelijat olivat kehitelleet ohjelmaa seremoniaan. Opetimme kiinalaisille yhden säkeistön suomalaisesta musiikkikappaleesta. Sen jälkeen lauloimme sen yhdessä ääneen. Tämän jälkeen oli kiinalaisten vuoro opettaa meille kiinalaisen kappaleen ensimmäisen säkeistö.

Laulujen jälkeen vuorossa oli Mölkky-pelin pelaamista. Opetuttuamme pelinsäännöt heille, annoimme heille mahdollisuuden kokeilla Mölkyn pelaamista. Pelaamisen jälkeen otimme vielä yhteiskuvia ja annoimme tuliaisia kiinalaisille. Seremonian jälkeen siirryimme huoneisiimme pakkaamaan matkalaukut. Pakattuamme menimme syömään viimeistä kertaa koulun ruokalaan.

Ruokailun jälkeen suuntasimme linja-autolla kohti Metropark Lido -hotellia, jossa yövyimme kolme seuraavaa yötä. Huoneisiin tutustumisen jälkeen lähdimme katsomaan keskustaa. Keskustassa olimme hetken turistien suosimalla kauppakadulla sekä kävelimme paikallisten suosiman tekojärven ympäri.  Suuntasimme myöhemmin katsomaan Linnunpesä-stadionia eli Pekingin kansallista stadionia, jossa olympialaiset olivat vuonna 2008.

Illalla menimme syömään ravintolaan, jossa oli pyörivä pöytä. Tarjolla oli kaikille sopivaa ruokaa kuten kalaa ja tofua. Syömisen päätteeksi lähdimme linja-autolla takaisin hotellille.

Jesse Vehmas