Lukio elokuvissa: Tuntematon sotilas

Munkkiniemen yhteiskoulun lukio täytti Tennispalatsin Scape-salin perjantaina 17.11.2017 katsoakseen uuden Tuntematon sotilas –elokuvan. Ennen kuin filmi pyörähti käyntiin, kuulimme näyttelijä Johannes Holopaisen ja tuottaja Mia Haaviston mietteitä elokuvan teosta.

   

   

   

Millainen Aku Louhimiehen ohjaama kohuttukin uusi Tuntematon sitten oli? Tässä lukiolaisten mietteitä heti elokuvan jälkeen:

Miten tämä elokuvaversio mielestäsi tulkitsi Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaania?

”Louhimiehen tulkinta kunnioitti mielestäni romaania, mutta toi myös uutta, kohtuudella. Esimerkiksi kotirintaman merkitys näkyi uudella tavalla.” (Mikael, III C)

”Aku Louhimies halusi selvästi nosta esiin sodan todellisuuden, kuten myös Väinö Linna. Vaikuttaminen yksilötasolla ei jäänyt epäselväksi.” (Joonas, III C)

  

Miten Louhimiehen elokuva mielestäsi eroaa kirjan aiemmista elokuvasovituksista?

”Vanhoihin versioihin on ollut vaikea samaistua. Tämä moderni sovitus vetoaa siis selvästi paremmin. Elokuva vei todella lähelle eri tilanteita.” (Onni, III B)

” Se noudatteli pääpiirteissään edellisiä teoksia ja henkilöhahmoja. Minusta elokuvasta oli tehty nyt kuitenkin totuudenmukaisempi. Pidin siitä kovasti; on vaikea kuitenkin vertailla elokuvia keskenään.” (Isadora, I D)

Mikä on tämän elokuvan pääsanoma?

”Me kaikki olemme vain ihmisiä ja kukaan ei varsinaisesti halua sotaa, mutta isänmaan puolesta ollaan valmiita taistelemaan. Myös yhteistyö on tärkeää.” (Ilona, II A)

Kenen näyttelijäsuorituksen nostaisit leffasta ykköseksi? Miksi?

”Jussi Vatasen Koskelan. Vatasen aiemmat roolit ovat olleet komediassa, mutta vakavuus ja sovitus sotadraamaan onnistui hienosti.” (Onni, III B)

”Nostaisin Eero Ahon Rokkana ykköseksi, sillä hän osasi näytellä vakuuttavasti itsevarmaa ja vahvaa hahmoa. Myös murre tuli luontevasti. (Ilona, II A)

”Ehdottomasi Eero Ahon Antero Rokka. Hahmoon pääsi todella syvälle ja se kosketti.” (Venla, III B)

”Varsinkin Aku Hirviniemi onnistui näyttelemään monipuolisesti, eikö yleisön vakuuttaminen ontunut tunteikkaammassakaan kohtauksessa.” (Joonas, III C)

   

Kenelle suosittelisit elokuvaa?

”Kaikille suomalaisille.” (Venla III B)

”Suosittelisin tätä elokuvaa nuorille ja vanhemmille!” (Isadora, I D)

”Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka uskovat kestävänsä rankan aiheen.” (Elina, II C)

”Elokuva antaa kaikille ikäryhmille jotain. Monipuoliset henkilöhahmot tarjoavat samaistumiskohteen eri elämäntilanteissa oleville. Tuntematon sotilas on pala suomalaista historiaa, ja Louhimiehen elokuva herättää tapahtumat uudella tavalla eloon. Suosittelen elokuvaa kaikille suomalaisille ja Suomesta kiinnostuneille.” (Mikael, III C)

Jos saisit itse valita jonkin kotimaisen romaanin, joka kuvaa jotain ajanjaksoa tai käännekohtaa Suomen historiassa, ja tehdä siitä elokuvan, minkä kirjan valitsisit? Miksi?

”Valitsisin Minna Canthin Työmiehen vaimon. Sen teoksen ansiosta naiset saivat oikeuden ansiotuloon.” (Venla, III B)

Pystyitkö samaistumaan johonkin elokuvan hahmoista? Keneen?

”Kukaan hahmoista ei tuntunut samaistuttavalta, koska hahmojen kokemukset olivat paljon hurjemmat kuin minun.” (Elina, II C)

Kuva: fi.wikipedia.org/wiki/Tuntematon_sotilas_(vuoden_2017_elokuva)

Elokuvaesityksen järjestänyt historian- ja yhteiskuntaopin lehtori Petri Sarjanen summasi yhteen elokuvakokemuksen näin: ”Elokuva herätti minussa voimakkaita tunteita ja tätä voi pitää aina onnistuneen teoksen merkkinä, oli kysessä sitten elokuva, musiikki tai vaikkapa kuvataideteos. Oli hienon yhteisöllinen kokemus katsoa elokuva yhdessä lukiolaisten ja opettajien kanssa. Uskon, että kun itsenäisyysjuhlan jälkeen viemme soihdut sankarihaudoille, moni elokuvan nähnyt kokee tuon kulkueen merkityksen hieman syvemmin.”

KN