Tiistaina 10.12.2019 YT-linjan delegaatio osallistui Lauttasaaren yhteiskoulun järjestämille Kansainvälisen liiketoiminnan päiville. Tammikuussa 2020 Munkan YT-linja on kutsuttu vierailulle Kulosaaren yhteiskouluun sekä Lahden yhteiskouluun. Kaikissa näissä kouluissa on Yhteiskunta- ja talouslinja, jonka puitteissa teemme aktiivisesti yhteistyötä. Ohessa kaksi lukiolaisnäkökulmaa päivän tapahtumista:
KVL-Päivä 2019: Muuttuva Eurooppa tieteen ja talouden näkökulmasta
Munkan yhteiskunta- ja talouslinjalaisista osallistui noin 20 opiskelijan ryhmä Lauttasaaren Yhteiskoululla järjestettävään Kansainvälisen liiketoiminnan-päivään. Tapahtumarikas päivä alkoi näiden neljän vaikuttavan puhujan luennoilla: USA:n suurlähetystön lähetystöneuvos Ian Patrick Campbell, Aalto yliopiston Sijoitusjohtaja Kati Erikson, Aalto yliopiston apulaisprofessori Lauri Saarinen ja Turun yliopiston tulevaisuustutkimuksen professori Markku Wilenius. Lounaan jälkeen ohjelmassa oli työpajoja, joihin opiskelijat olivat saaneet ilmoittautua jo etukäteen. Pajoja oli joka lähtöön, joten jokainen löysi varmasti mieleisensä. Eniten suosiota keräsivät sijoittamiseen ja varallisuudenhallintaan liittyvät työpajat. Opiskelijamme pääsivät myös verkostoitumaan muiden ympäri Suomea tulleiden lukiolaisten kanssa. Hyvin organisoidussa tapahtumassa vallitsi rento ilmapiiri.
Vera ja Silva
Osallistuin itse tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lauttasaaren yhteiskoulussa järjestettäville KVL-päiville. Tapahtuma koostui neljästä puheenvuorosta ja työpajoista.
Puheenvuorojen putken avasi Yhdysvaltojen suurlähetystön Ian Cambell, joka kertoi meille hyvin selkeästi ja mielenkiintoisesti Yhdysvaltojen ja Euroopan välisestä suhteesta, ja etenkin siitä miksi nämä kaksi tarvitsevat toinen toisiaan pysyäkseen vahvoina. Puheenvuoron jälkeen oppilaat innostuivat kysymään esimerkiksi Venäjän propagandasta ja Kiinan ihmisoikeusrikoksien seuraamuksista.
Seuraavaksi Aalto yliopiston sijoitusjohtaja Kati Erikson kertoi meille urapolustaan ja siitä, mitä hän Aallossa on tehnyt viimeisen viiden vuoden ajan, eli hoitanut yliopiston sijoitusrahastoja ja opettanut vastuullista sijoittamista. Vastuullinen sijoittaminen eli ESG (Environment, Social and Governance) -sijoittaminen oli minulle uusi termi, ja Erikson kertoi siitä asiantuntevasti ja ilman hankalaa terminologiaa.
Lyhyen taukojumpan jälkeen Aalto yliopiston apulaisprofessori Lauri Saarinen kertoi meille globaaleista toimitusketjuista ja niiden vaikutuksista maailmaan. Hän käytti melko karaistavana esimerkkinä sitä, että ruotsalaisen pikamuotiketju H&M:n tuottamista vaatteista merkittävä osa päätyy suoraan käyttämättöminä poltettavaksi energiakäyttöön. Saarisen mukaan, jotta hyödykkeiden tuotto ei kuormita ympäristöä ja johda myymättömiin tuotteisiin, tulee tuotannon olla enemmän paikallista. Hän myös heitti yleisölle vihjeen, että jos onnistuu keksimään tavan, jolla tuotanto on nopeaa, ympäristöystävällistä ja tuottaa yhtä paljon kuin vanha järjestelmä, saattaa iskeä kultasuoneen.
Päivän viimeinen puhuja Turun kauppakorkeakoulun tulevaisuustutkimuksen professori Markku Wilenius kertoi meille muuttuvasta Euroopasta. Puheenvuoron alussa kukin sai käydä nettialustan avulla kirjoittamassa yhden adjektiivin, joka heidän mielestään kuvastaa Eurooppaa. Esille nousivat esimerkiksi yhtenäinen, erilainen, vahva ja turvallinen.
Kaikki puhujat olivat rentoja ja luontevia, ja he osasivat kertoa asioistaan siten, että hieman vähemmänkin perehtyneen oli helppo seurata ja ymmärtää esityksiä. Pidin myös heidän hyvistä vastauksistaan oppilaiden kysymyksiin. Ruokailun jälkeen oppilaat jakautuivat valitsemiinsa työpajoihin koskien eri aiheita, kuten sijoittamista, globaalien toimitusketjujen tutkimista ja ohjelmointia. Itse valitsin Nordean vapaaehtoisten työntekijöiden vetämän taloudenhallintapisteen.
Veera
Kuvat: Vera Väresmaa & Veera Jukarainen