Kokemuksia Nuori Aleksis 2021 -lukijaraadissa olemisesta: ”Lukemista ja luettua piti miettiä”

Munkkiniemen yhteiskoulusta osallistui kolme oppilasta yläkoulun Nuori Aleksis 2021 -projektiin. Osallistujista koottiin suuri, koko Suomen kattava lukijaraati, joka luki omatoimisesti kevään ja kesän aikana vuonna 2020 ilmestynyttä, kotimaista, nuorille tarkoitettua kauno- ja tietokirjallisuutta. Raatilaisten suosikit koottiin yhteen elokuussa, ja sen perusteella raadin parhaat lukijat valitsevat palkinnon saajan, joka palkitaan Turun Kirjamessuilla 1.10.2021.

Yksi lukijaraatiin osallistujista on ollut Tuuli Sipilä 8a:lta. Tuuli kertoi, että raatilaisten piti lukea vähintään 15 kirjaa, ja sen hän myös teki. Aikaa lukuprojektille oli maaliskuun lopusta elokuun puoliväliin. Mukaanlähtöä ehdotti äidinkielenopettaja Riina Meilo.

– Lukeminen oli aika erilista, sillä yleensä luen aika rennosti. Nyt oli erilaista. Lukemista ja luettua piti todella miettiä, sillä neljästä parhaaksi katsomastaan kirjasta piti kirjoittaa kirja-arvostelu.

Tuulin suosikkinelikko kirjoista oli Elina Kilkun Ihana tyttö, Heidi Silvanin Puhu, Nelli, puhu sekä Veera Salmen Kaunis ilma kuolla ja Salla Simukan Lukitut.

Yhteensä 60 lukijaa kautta Suomen luki raadissa keskimääri 22 kirjaa. Palkintoehdokkaaksi nousivat lopulta Anna-Maija Aallon Korento, Meri Luttisen Myrskynsilmä, Anniina Mikaman Tinasotamiehet, Elisa Niemisen Rikki revityt ja Salla Simukan Lukitut.

– Projekti oli ihan kiva, mutta en ehkä lähtisi siihen uudestaan. Vapaavalintaisesti luen nimittäin aika paljon käännöskirjallisuutta ja myös englanninkielistä kirjallisuutta, Tuuli summaa muutaman kuukauden lukurupeamaa.

Nuori Aleksis -kirjalistaan voi tutustua täällä – koulun kirjastosta löytyvät teokset on korostettu värillä: Nuori Aleksis -kirjalista 2021


KN