Kirjailijatapaaminen: Magdalena Hai Munkkiniemen kirjastossa 11.4.2024

Magdalena Hai on suomalainen Finlandia-palkittu kirjailija. Hän kirjoittaa pääosin spekulatiivista fiktiota lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisten novelliteoksia. Hai on toiminut kirjailijana jo 12 vuotta ja julkaisee jopa 1–2 kirjaa vuodessa. Hain vierailu Munkkiniemen kirjastoon torstaina 11.4. klo 18.00 oli osa Helsingin kaupunginkirjaston Maagista viikkoa 2024.

Hai kertoi itse rakastavansa hirviöitä ja niitä tuntuu löytyvän lähes jokaisesta hänen teoksestaan. Haita lainaten: “Hirviöt on mun juttu.” Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2023 Hai voitti kirjallaan Sarvijumala, joka on ollut todella suosittu nuorten keskuudessa. Me, 8a, luimme kirjan tänä keväänä.

Hain kirjoittama Painajaispuoti oli hänen ensimmäinen kansainvälinen läpimurtonsa. Sitä on myyty jopa 30 maahan. Tämän ansiosta monien eri maiden kustantajat kiinnostuivat myös muiden Hain teosten kääntämisestä.

Hai kertoi tykästyvänsä hahmoihinsa aina kirjan kirjoittamisen aikana, mutta unohtavansa ne nopeasti kirjan julkaisun jälkeen siirtyessään uuteen kirjaan. Kirjan kirjoittamisen aikana Hai yleensä hahmottelee hahmoja ja maailmojensa karttoja paperille sekä kuuntelee musiikkia. Hänellä on jokaiselle kirjalle ihan oma soittolistansa, joka auttaa häntä pääsemään kirjan tunnelmaan. Hai kirjoittaa arkipäivisin jopa kuusi tuntia, mutta suurin osa kirjoituksista ei päädy tekeillä olevan kirjan julkaistavaan versioon.

Kaiken kaikkiaan Hain vierailu oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Saimme tietää paljon uusia asioita kirjailijan työstä.

Lisa Kallio, Edla Väinölä, Pinja Polttila, Sini Vormisto, Lily Shakeshaft ja Aava Thomas

KN