Munkan matkakurssivalikoima laajentui tämän lukuvuoden aikana: vuoden 2018 kesäkuussa Munkasta lähtee opiskelijaryhmä Kiinaan tutustumaan paikalliseen kouluun ja kulttuuriin.
Yhteistyö kiinalaisen Bejing Academy -nimisen koulun kanssa lähti liikkeelle, kun Savonlinnan kaupunki ja kiinalainen koulutuksenjärjestäjä hakivat yhteistyökumppanikseen pääkaupunkiseudulta koulua. ”Munkkiniemen yhteiskoulu ja Bejing Academy solmivat ystävyyskoulusuhteen, minkä jatkoksi tuntui luontevalta alkaa järjestellä vierailua kouluun ja kiinalaiseen kulttuuriin”, Kiina-kurssin toteuttamisessa mukana oleva Mikko Kervinen tuumaa.
Kiina-kurssi toteutetaan vuoden 2018 tammi-toukokuun aikana, ja se huipentuu Kiinan-vierailuun kesäkuussa. Kervisen mukaan kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle perustiedot tulevaisuudessa yhä merkittävämmässä roolissa olevasta Kiinasta. Myös rehtori Aki Holopainen sanoo, että yhteistyön ja kurssin tarkoitus on herätellä nuoria miettimään, mikä on Kiinan rooli ja painoarvo globaalissa maailmassa.
”Ennen kuin vierailu toteutetaan, opiskelijat pääsevät kuulemaan eri alojen ammattilaisia, jotka ovat tai ovat olleet jollakin tavalla Kiinan kanssa tekemisissä. Muun muassa Helsingin Sanomien ulkomaankirjeenvaihtajat tulevat kertomaan kokemuksistaan. Myös Helsingin yliopiston kanssa tehdään yhteistyötä. Kurssiin kuuluu luonnollisesti myös muutaman tunnin mittainen kielivalmennusjakso”, Kervinen valaisee kurssin sisältöjä. Itse kohdemaassa ohjelma jakautuu kahtia: puolet ohjelmasta järjestää vastaanottava koulu ja puolet järjestetään itse.
Kurssi on Kervisen mukaan pikapyrähdys Kiinan kulttuuriin, historiaan ja kieleen. Se myös tarjoaa mahdollisuuden luoda kontakteja Aasiaan. ”Opettajan näkökulmasta on kiinnostavaa nähdä, miten kiinalainen koulujärjestelmä toimii, tosin tiedostaen, että kyseessä on niin kutsutulla ´paremmalla alueella´oleva koulu”, Kervinen summaa odotuksiaan kurssilta. Kurssille mukaan ilmoittautunut opiskelija Elias Ahonen ei ole aiemmin käynyt Euroopan ulkopuolella, joten kurssi tarjoaa hänelle ja varmasti monelle muullekin kurssilaiselle eksoottisia elämyksiä. Elias sanoo lähteneensä hakemaan kurssilta kokemuksia ja haluaa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Hän mainitsee myös kielitaidon kehittämisen yhdeksi matkan tavoitteeksi.
Rehtori Aki Holopainen ja apulaisrehtori Merja Haavisto kävivät tutustumassa ystävyyskouluun ja valtavaan Pekingin kaupunkiin syksyllä 2017. Alla olevat kuvat ovat heidän matkaltaan.
Anu Pohjanoksa